Ognjen Tadić, Dragan Čović i Sulejman Tihić vode Parlament BiH

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je Ognjen Tadić, prvi zamjenik je Dragan Čović dok je za drugog zamjenika izabran Sulejman Tihić. Sva tri imenovanja usvojena su jednoglasno.

Tako je, nakon gotovo devetomjesečne nemogućnosti dogovora, zaokruženo formiranje parlamenta BiH. Iako se očekivalo da će najviše polemike, čak i prekid sjednice, izazvati konstantno neslaganje između hrvatskog bloka (HDZ i HDZ1990) i stranaka okupljenih oko Platforme, to se nije dogodilo, te su i Krunoslav Vrdoljak (SDPBiH) i Stjepan Krešić (HSP) za prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda podržali Dragana Čovića.

Prije samog glasovanja, za riječ se javio upravo Vrdoljak koji je pojasnio ovu neočekivanu odluku.
“Namjera nam je da apsolutno relaksiramo stanje u ovoj našoj, nekada čudnoj zemlji. U kontaktima s rukovodstvom moje stranke, odlučili smo da podržimo Čovića čisto u smislu relaksiranja stanja i u hrvatskom puku. Podršku Čoviću treba shvatiti kao pokušaj određenih ustupaka”, rekao je Vrdoljak.

Nakon izglasavanja rukovodstva Doma naroda PSBiH prisutnim se obratio Ognjen Tadić koji je istakao da danas nije pobijedio pojedinac, stranka ili klub već Daytonski mirovni sporazum.
“U njegovom duhu trebamo i nastaviti suradnju i rad”, rekao je Tadić.

Čović je uputio čestitku kolegama na formiranju Doma, te istakao da se nada da će ovaj saziv uspjeti odraditi sav posao koji se nađe pred njima, a za dobrobit BiH i svih njenih građana.

Čestitke je uputio i Sulejman Tihić koji je izrazio očekivanje da će rad ovog doma biti u skladu s Ustavom BiH.