Ohrabrujuća vijest za oboljele od raka: 14 skupih „pametnih“ lijekova ulazi na listu HZZO-a

Teško oboljeli hrvatski državljani imaju novu nadu u ozdravljenje – HZZO je nakon višegodišnjeg pritiska javnosti u Osnovnu listu lijekova (OLL) uvrstio nekoliko novih tzv. pametnih lijekova koji se koriste u liječenju izuzetno teških oblika karcinoma, kako prenosi Index.hr.

cancer

Na Osnovnu listu lijekova uvršteno je 14 novih lijekova, većina namijenjena liječenju vrlo teških malignih oboljenja. Velika je to utjeha za oboljele koji u nekim slučajevima nakon više od četiri desetljeća na raspolaganju imaju nove mogućnosti liječenja, posljednjih godina usvojene u Europskoj Uniji i SAD-u.

Kako se većim dijelom radi o relativno novim lijekovima razvijenim u rekordnom periodu, enorman trošak financiranja razvoja odrazio se i na cijenu istih. Stoga je većina ovih lijekova, iako otprije registriranih i odobrenih od Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), sve do sada ostala nedostupna većini oboljelih.

Jedan od najboljih primjera je lijek vemurafenib komercijalnog imena Zelboraf koji je zbog značajnog napretka u uspješnosti liječenja metastatskog melanoma u rekordnom roku prošao razvojni put do konačne komercijalizacije. Cijena ovog revolucionarnog lijeka je čak 22.500 kn za jedno pakiranje dostatno za tjedan dana. Uzmemo li u obzir da je primjena lijeka doživotna jasno je što za oboljele znači ulazak ovog lijeka na OLL.

S gotovo podjednakim zadovoljstvom dolazak novog lijeka dočekali su i brojni onkolozi kojima su sve do sada ruke bile gotovo vezane. Dr. sc. Jasmina Marić-Brozić, spec. onkologije u KBC-u Sestre milosrdnice, inače glavni istraživač u kliničkom ispitivanju s lijekom Vemurafenib (Zelboraf) potvrdila je kako će ulaskom ovog lijeka na OLL odmah u startu moći pomoći brojnim pacijentima.

Lijekovi za liječenje malignih oboljenja koji ulaze u OLL:

Vemurafenib (Zelboraf)
Odobren od Europske komisije (EC) 2012.g.
Zaprimljen prijedlog za Povjerenstvo za lijekove (HZZO): 2012.g.
Indikacija: Monoterapija u liječenju odraslih bolesnika s neoperabilnim ili metastatskim melanomom s pozitivnom mutacijom BRAF V600.
Cijena pakiranja: oko 22.500 kn

Klofarabin (Evoltra)
Odobren od Europske komisije (EC) 2006.g.
Zaprimljen prijedlog za Povjerenstvo za lijekove (HZZO): 2010.g.
Indikacija: Liječenje akutne limfoblastične leukemije (ALL) u pedijatrijskih bolesnika kod kojih je bolest u relapsu ili je refraktorna nakon najmanje dva prethodna liječenje i kod kojih nema druge mogućnosti liječenja koje bi dovelo do trajnijeg odgovora.
Cijena pakiranja: 12.500 kn

Gefitinib (Iressa)
Odobren od Europske komisije (EC) 2009.g.
Zaprimljen prijedlog za Povjerenstvo za lijekove (HZZO): 2011.g.
Indikacija: Liječenje lokalno uznapredovalog ili metastatskog raka pluća ne-malih stanica s aktivirajućom mutacijom tirozin kinaze receptora za epidermalni faktor rasta (EGFR-TK)
Cijena pakiranja: 14.600 kn

Trabektedin (Yondelis)
Odobren od Europske komisije (EC) 2007.g.
Zaprimljen prijedlog za Povjerenstvo za lijekove (HZZO): 2013.g.
Indikacija: Za liječenje bolesnika s uznapredovalim sarkomom mekih tkiva nakon neuspješnog liječenja antraciklinima i ifosfamidom ili za liječenje bolesnika, koji ne mogu primati te lijekove.
Cijena pakiranja: 14.800 kn

Pazopanib (Votrient)
Odobren od Europske komisije (EC) 2010.g.
Zaprimljen prijedlog za Povjerenstvo za lijekove (HZZO): 2011.g.
Indikacija: Liječenje bolesnika s uznapredovalim i metastatskim karcinomom bubrega.
Cijena pakiranja: 11.700 kn

Everolimus (Afinitor)
Odobren od Europske komisije (EC) 2009.g.
Zaprimljen prijedlog za Povjerenstvo za lijekove (HZZO): 2011.g.
Indikacija: Za liječenje bolesnika s uznapredovalim karcinomom bubrežnih stanica u kojih je bolest napredovala ili nakon liječenja lijekovima koji ciljano djeluju protiv čimbenika rasta vaskularnog endotela (VEGF-ciljana terapija).
Cijena pakiranja: 26.600 kn

Pleriksafor (Mozobil)
Odobren od Europske komisije (EC) 2009.g.
Zaprimljen prijedlog za Povjerenstvo za lijekove (HZZO): 2011.g.
Indikacija: ”Za mobilizaciju matičnih stanica u  bolesnika s limfomima i multiplim mijelomom u kojih se nije uspjelo konvencionalnim načinom mobilizacije sakupiti dovoljan broj matičnih stanica za transplantaciju.
Cijena pakiranja: 42.050 kn

Ostali lijekovi uvršteni u OLL:
liksisenatid – lijek za liječenje šećerne bolesti
fenofibrat+simvastatin – lijek za liječenje povišenih masnoća krvi
mikafungin  – lijek za liječenje gljivičnih infekcija
maravirok – lijek za liječenje HIV infekcija
lipegfilgrastim – lijek za liječenje neutropenije u bolesnika s malignom bolesti
tizanidin – lijek za liječenje spastičnosti povezane s multiplom sklerozom ili ozljedom ili bolesti kralježnične moždine
aflibercept – lijek za liječenje makularne degeneracije