Opća skupština UN-a: Jeremić za 10. travnja 2013. zakazao raspravu o Haaškom sudu

Predsjednik Opće skupštine Ujedinjenih naroda Vuk Jeremić zakazao javnu raspravu u Općoj skupštini o ulozi međunarodnih ‘ad hoc’ kaznenih tribunala u ostvarivanju pravde i pomirenja između naroda.

Rasprava će se održati 10. travnja sljedeće godine, a povod je, naravno, oslobađajuća presuda hrvatskim generalima, pri čemu Jeremić ističe da je njome nanesen udarac ugledu UN-a.

“Odluka Žalbenog vijeća Haaškog tribunala u vezi sa operacijom ‘Oluja’ izazvala je razumljivo ogorčenje u mnogim dijelovima svijeta. Nesporna je činjenica da je oko četvrt milijuna Srba prognano sa svojih ognjišta u svega nekoliko dana, a da je sud koji je osnovan da bi istražio ovakva nedjela praktično odlučio da za ovaj čin nije bilo ni krivaca niti odgovornih”, rekao je Jeremić u svom priopćenju.

“Čvrsto sam uvjeren da istinsko pomirenje i okretanje nove stranice u odnosima između zavađenih naroda nije moguće zasnivati na negaciji i veličanju zločina, jer to, u suštini, predstavlja poticaj na njihovo ponavljanje. Zato raspravu, pod nazivom Uloga međunarodnog pravosuđa u ostvarivanju pomirenja, zakazujem za 10. travnja 2013. godine u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku”, stoji se na kraju Jeremićeva priopćenja.