Optužen za ratni zločin: U miru poštenjačina godine, u ratu premlaćivao zarobljene Hrvate

Kantonalno tužiteljstvo u Zenici podiglo je dvije optužnice za ratne zločine počinjene u Kaknju i Visokom. Jasmin Šehagić iz Kaknja optužen je da je kao upravitelj zatočeničkog objekta smještenog u staroj direkciji Rudnika mrkog uglja u Kaknju sudjelovao u premlaćivanju zarobljenika hrvatske nacionalnosti te nije spriječio i nadređenima prijavio druge koji su to činili, objavio je Dnevni avaz.

Prema optužnici, Šehagić je zajedno s pripadnicima Vojne policije Armije RBiH od lipnja 1992. do rujna 1993. sudjelovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju više zatočenika tako što ih je tukao nogama, rukama, palicama i kablovima.

On je, kako stoji u optužnici, dozvolio da više nepoznatih vojnika nad jednom osobom izvrši obred sunećenja. Kantonalni sud u Zenici potvrdio je ovu optužnicu, a u zakonskom roku će zakazati izjašnjenje o krivici optuženog Šehagića.

Zanimljivo je da je Šehagić krajem 2007. privukao pažnju javnosti tako što je kao lovočuvar pronašao odbačenu pušku pored rijeke Bosne i, u pokušaju da je odstrani, došlo je do samoranjavanja te je završio u sarajevskoj bolnici. Nedugo zatim Šehagić je pronašao torbicu s nekoliko tisuća maraka i vratio je vlasniku pa su ga mediji proglasili “poštenjačinom godine”.

Drugu optužnicu Tužiteljstvo u Zenici podiglo je protiv A. K. zbog silovanja jedne osobe srpske nacionalnosti na području Visokog.

A. K. je, kao pripadnik ARBiH, 27. lipnja 1992. izdvojio jednu žensku osobu i, kako smatra Tužilaštvo u Zenici, odveo je na obližnje brdo te prisilio na spolni odnos.