Osam ministara tuži federalnog premijera Nermina Nikšića

Osam ministara u Vladi Federacije BiH, za koje je jučer premijer Nermin ikšić zatražio smjenu, podnijeli su jučer protiv njega kaznenu prijavu Županijskom sarajevskom Tužiteljstvu zbog jednostrane odluke da odgodi održavanje sjednice skupštine i ne dopusti izbor novoga vodstva Razvojne banke Federacije BiH, objavilo je sarajevsko Oslobođenje.

U prijavi koju su podnijeli ministri iz SDA, Narodne stranke Radom za boljitak i HSP-a, koji su i članovi Skupštine Razvojne banke se pojašnjava da je Nikšić zlorabio službeni položaj i ovlasti omogućujući produljenje mandata aktualnom direktoru banke Ramizu Džaferoviću.

Ministri su također zatražili od Općinskog suda u Sarajevu izricanje privremene mjere kako bi se Džaferovića onemogućilo u donošenju odluka do rješenja spora oko premijera Nikšića.

Premijer Nikšić je donio jednostranu odluka kojom je kao predsjednik Skupštine Razvojne banke FBiH 21. studenog stavio izvan snage odluku Nadzornog odbora banke i produžio mandat postojećoj Upravi banke s Ramizom Džaferovićem na čelu. On je preuzeo nadležnost Nadzornog odbora banke te je Džaferoviću omogućio nastavak mandata na mjestu direktora banke.

Prethodno je Džaferović optužio ministre iz redova SDA da su tražili isplate kredita kompanijama povezanim s tom strankom kako bi sanirali dugovanja, prenosi Hina.

Mediji su navodili kako se Razvojna banka, koja je u vlasništvu Federacije BiH, koristi za namještanje kredita, posebice stranačkim dužnosnicima i njima bliskim tvtkama. Zbog prijepora oko promjene na čelu banke, osam ministara iz reda SDA, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak blokirali su rad Vlade Federacije BiH.

Predsjednik vlade Federacije BiH Nermin Nikšić, koji je član SDP-a BiH, pokrenuo je jučer zbog toga inicijativu za smjenu ovih osam ministara te je o tome izvijestio predsjednika Federacije BiH Živka Budimira. [Bljesak.info]