Otkrivena oštećenja u NE Krško, kažu da nije bilo radioaktivnog curenja

U nuklearnoj elektrani Krško, u kojoj od početka mjeseca traje redoviti remont, nakon inspekcije gorivih elemenata pronađena su mehanička oštećenja gorivih šipki triju gorivih elemenata, izvješćuje STA.

krsko

Predsjednik uprave Stane Rožman izjavio je da su oštećenja veća nego što se u početku mislilo, ali da nije bilo ispuštanja radioaktivnosti u okoliš. Zbog spomenutog će se problema 35-dnevni redoviti remont produljiti, dodao je Rožman.

U tijeku je ultrazvučna inspekcija svih gorivih elemenata koji će se vratiti u reaktor, a istodobno će se obaviti detaljan pregled ostalih konstrukcijskih dijelova reaktora kako bi se utvrdili uzroci oštećenja.

Goriva šipka je osnovni element nuklearnoga goriva u reaktoru, a u NE Krško je 235 takvih gorivih šipki povezano u gorivi element kojih je u reaktoru 121. Kako javlja agencija, a prenosi Hina, u ovogodišnjem remontu planira se zamijeniti 56 takvih elemenata.

Zanimljivo je da je upravo danas u Zagrebu održana pokazna vježba evakuacije u slučaju nesreće u nuklearnoj elektrani Krško.

U slučaju katastrofe kroz kontrolne točke u Zagrebu mogla bi se provjeriti kontaminiranost čak 50 tisuća ljudi.

“Grad Zagreb je spreman”, zaključio je Pavle Kalinić, pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama, javlja Index.hr.

“Nadamo se da nam ovo što smo danas vježbali, nikada neće trebati. Međutim, bolje da budemo pripremljeni, da imamo to riješeno, a ovdje smo prikazali koji bi bili pravci izvlačenja stanovništva koje se nalazi unutar 25 kilometara od nuklearne centrale Krško”, rekao je Kalinić.