Otvoren 18. Sarajevo Film Festival, najveća regionalna filmska smotra

Projekcijom bosanskohercegovačkog filma “Djeca” redateljice i scenaristice Aide Begić otvoren je 18. Sarajevo Film Festival (SFF), najveća regionalna filmska smotra na kojoj će do 14. srpnja biti prikazano 210 filmova iz 57 država.

Djeca koja su ranije ove godine premijerno prikazana na festivalu u Cannesu u okviru programa “Izvjestan pogled” filmska je priča o sestri i bratu, ratnoj siročadi iz Sarajeva suočenima s problemima života u društvu u tranziciji opterećenog siromaštvom, kriminalom i korupcijom. Naslovne uloge Rahime i Nedima odigrali su Marija Pikić i Ismir Gagulakojemu je ovo ujedno bio prvi filmski nastup, a jednu od sporednih uloga imao je i hrvatski glumac Goran Navojec.

Osim Djece, još osam filmova će se natjecati za najprestižniju festivalsku nagradu “Srce Sarajeva” u kategoriji igranog filma koja uz priznanje donosi i novčanu nagradu od šesnaest tisuća eura. Na čelu žirija koji će odlučivati o najboljem filmu ove je godine mađarski redatelj Kornel Mundruczo.

Deset naslova borit će se za naslov najboljega u kategoriji kratkog filma, a među njima su hrvatski filmovi “Sotonin sin” Marka Dješka te “Prva dama Dubrave” redateljice i scenaristice Barbare Vekarić.

U natjecateljski program u kategoriji dokumentarnog filma uvrštena su 22 naslova, među kojima šest iz Hrvatske. To su filmovi “Čedo” redatelja Nikole Strašeka, “Dvije peći za udarnika Josipa Trojka” Gorana Devića, “Muški film” Nebojše Slijepčevića, “L.E.F.” Gorana Trbuljaka, “Nije ti život pjesma Havaja” Dane Budisavljević i “Veliki dan” Đure Gavrana.

Dobtinik počasnog Srca Sarajeva ove je godine proslavljeni hrvatski producent Branko Lustig kojega su organizatori SFF-a opisali kao “vrsnog profesionalca koji je na najbolji načn pokazao da talent, rad, profesionalnost i posvećenost ruše sve nacionalne i geografske barijere”.

Kako su najavili organizatori, tijekom devet festivalskih dana u Sarajevo će stići brojni poznati gosti. Već prvog dana doputovali su španjolska glumica Victoria Abril i američki redatelj Todd Solondz. Očekuje se i dolazak mađarskog redatelja Bele Tarra te proslavljenog francuskog nogometaša Erica Cantone koji će se publici predstaviti tijekom projekcije filma “Pobunjenici nogometa” sastavljenom od pet priča o velikim nogometašima koji su se istaknuli i društvenim angažmanom.