Otvorena manifestacija “Mostarsko proljeće 2013. – XV. dani Matice hrvatske”

Predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Daria Krstićević otvorila je večeras u Mostaru međunarodnu kulturnu manifestaciju “Mostarsko proljeće 2013. – XV. dani Matice hrvatske”, koja će se održavati do 1. lipnja ove godine.

Krstićević je kazala kako ovaj festival već dugi niz godina u Mostaru, gradu mostova, gradi jedan novi most, možda čak i najljepši, a to je most kulture, umjetnosti, dijaloga i tolerancije, koji već dugi niz godina povezuje države, narode i ljude. Čestitala je Matici hrvatskoj Mostar na festivalu te izrazila zadovoljstvo što je i Vlada RH dala doprinos u njegovu organiziranju.

Svečanost ovogodišnjeg Mostarskog proljeća započela je izložbom Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine “Retrospectrum”, realizirane u suradnji s Umjetničkom galerijom Martino Mostar. Izložbu je otvorio predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, a o izložbi je govorio akademik Vladimir Premec.

U sklopu otvaranja Mostarskog proljeća, nazočnima se obratio i predsjednik Matice hrvatske Mostar Josip Muselimović, istaknuvši kako je do sada u sklopu manifestacije u Gradu Mostaru, a nešto i izvan njega, upriličeno oko 600 dramskih, glazbenih, poetskih i likovnih kulturnih događaja.

Muselimović se zahvalio svima koji su doprinijeli da i ovogodišnje Mostarsko proljeće “zasja istim kulturnim sjajem kako je to bilo i proteklih 14 godina” te poželio svima uživanje u 30-ak programa ovogodišnje manifestacije.

Prigodom otvaranja, ministru kulture Sarajevske županije i prvaku Opere NP Sarajevo Ivici Šariću za dugogodišnju potporu i doprinos festivalu uručena je Kristalna Matica i Zlatna povelja s imenom maestra Vjekoslava Šuteja.

Nakon svečanog otvaranja kulturne manifestacije u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” uslijedila je klapska večer u suradnji s Festivalom dalmatinskih klapa “Omiš”.