Otvorene Zimske olimpijske igre, Kostelići već na otvaranju oborili rekord

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin proglasio je otvorenima XXII. Zimske olimpijske igre koje će se do 23. veljače održavati u Sočiju.

zoi_kostelic
Novi predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach, kojemu su ovo prve Igre u njegovu mandatu, u podužem govoru zahvalio je domaćinima na velikim naporima koje su uložili u izgradnju sportske infrastrukture i pohvalio spektakularnu svečanost otvaranja.
“Ono za što su nekima trebala desetljeća, vi ste u Sočiju napravili za samo sedam godina”, naglasio je Bach u svom govoru.
Pretpostavlja se da su Rusi za organizaciju ZOI-ja u Sočiju potrošili oko 50 milijardi američkih dolara.
Tijekom više od dva i pol sata, koliko je trajalo svečano otvaranje, organizatori su podsjetili na najvažnije osobe i događaje iz ruske povijesti. Tu se našlo mjesta za balove na dvoru Ivana Groznog, revolucije te izgradnju modernih velegradova poput Moskve.
Među 40.000 gledatelja na Olimpijskom stadionu Fišt u Sočiju je i 40 svjetskih državnika, među kojima i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, te glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moon.
Nakon podizanja olimpijske zastave svečanu prisegu u ime sportaša položio je brzi klizač Ruslan Zaharov, u ime sudaca Vjačeslav Vedenjin, koji sudi u utrkama u skijaškom trčanju, a u ime trenera Anastazija Popkova, članica ruske reprezentacije u alpskom skijanju.
Čast da upale olimpijski plamen pripala je legendarnoj klizačici Irini Rodnjinoj i najboljem hokejašu 20. stoljeća, vrataru reprezentacije SSSR-a Vladislavu Tretjaku.
Na ZOI-ju u Sočiju nastupit će 2.873 sportaša iz 88 zemalja, što je novi rekord kada je ZOI u pitanju, a ukupno će biti podijeljeno 98 kompleta medalja.
Naš najbolji skijaš Ivica Kostelić nosio je hrvatsku zastavu na svečanoj ceremoniji otvaranja XXII. ZOI na Olimpijskom stadionu Fišt u Sočiju. Hrvatska je na svečanom mimohodu po ruskom alfabetu izašla kao 79. od 88 zemalja sudionica.
Najbrojnija nacija bili su domaćini Rusi koje će predstavljati 232 sportaša, dva više od Amerikanaca, te 12 od Kanađana, koji su drugi i treći po brojnosti.
Ivica je tako postao naš peti barjaktar od stjecanja nezavisnosti, a tu čast čak u tri navrata imala je njegova sestra ujedno i najuspješnija alpska skijašica u povijesti ZOI-ja Janica Kostelić.

zoi