Ovako Rusi zamišljaju Europu 2035.: Nestat će BiH i Bjelorusija, Albanija će se proširiti…

Ovako Rusi zamišljaju Europu 2035.: Nestat će BiH i Bjelorusija, Albanija će se proširiti...

Ruski eksperti su, na osnovu dokumenata američke Centralne obavještajne agencije, ruske obavještajne službe i još nekoliko izvora, načinili kartu Europe 2035. godine, prema kojoj će nestati BiH i Bjelorusija, dok će biti formirana velika Albanija.

Na osnovu analiza ekspertnih skupina, na čijem čelu su Zbigniew Brzezinski i Samuel Huntington, ruski stručnjaci su ocijenili da će BiH podijeliti Srbija i Hrvatska, dok sa jačanjem islamskog faktora, posebno u Francuskoj, postoji mogućnost da se u Evropi pojavi lobi za ukidanje državnosti BiH.

“Teritorija BiH može biti podijeljena između Srbije i Hrvatske, što je slučaj kada Beograd i Zagreb, ipak, mogu da nađu zajednički jezik”, ocjenjuju ruski stručnjaci.

Kao kompromis za Tursku, doći će do političkog ujedinjenja Albanije, koja osim pripajanja Kosova, može dobiti i zapadne dijelove Makedonije, što je više nego vjerojatno, ako se uzme u obzir da Albanci čine 30 posto stanovništva te zemlje, prenose ruski web portali pisanje lista Ekspres.

Svoje geografske granice može značajno proširiti Mađarska, koja u povoljnoj političkoj konjukturi može povratiti dio rumunjske Transilvanije, kao i Sjeverni Banat u Vojvodini u Srbiji.

Za gubitak Transilvanije, Rumunjska može dobiti ne samo Moldaviju, bez Pridnjestrovja, koje će pripast i Rusiji, nego i teritoriju južnog dijela Odeske oblasti.

Bjelorusija će nestati i postat će dio Rusije, kao i dijelovi baltičkih država i Ukrajine, tvrde ruski stručnjaci.

Tužna sudbina, ocjenjuju eksperti, čeka Poljsku, koja može izgubiti etnička njemačka područja Pomeraniju i Šleziju, a ako se dogovore Moskva i Berlin može izgubiti i svoje sjeveroistočne regije, pri čemu bi Rusija ustupila Nijemcima Kaliljingradsku oblast.

Ukrajina bi mogla od Poljske uzeti dio teritorija Podkarpatske i Ljuljinske oblasti.

Serija velikih teritorijalnih promjena počet će u Velikoj Britaniji, gdje će Škotska već ove godine proglasiti nezavisnost na referendumu, što će predstavljati inicijalnu kapislu za ujedinjenje Irske.

Ozbiljne promjene slijede u Španjolskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, pa će Katalonci i Baski proglasiti nezavisnost od Španjolske, što će imati posljedice i u susjednoj Francuskoj, gdje će početi “raspad multikulturalizma”, tvrde ruski stručnjaci.

Na jugu Francuske će nastati islamska država, a oblast Loren će se priključiti Njemačkoj.

Raspašće se i Belgija, a Flamanci će se priključiti Holandiji, dok će se Italija raspasti na bogati sjever i siromašni jug, a Sardinija i Sicilija će proglasiti nezavisnost.

Velike promjene se očekuju i na Kavkazu, jer se smatra da Rusija neće moći zadržati Čečeniju i Dagestan.

Kao zaključak, ruski eksperti ističu da ne treba ozbiljno shvatati ovakve teritorijalne promjene, do kojih može doći samo ako se podudari veliki broj faktora, u prvom redu socijalno-politička nestabilnost u Europi. [Srna]