Paneuropska unija BiH pozdravlja odluku otvaranju pregovora o članstvu BiH u EU

Foto: Europska komisija

U priopćenju koje potpisuje akademik prof. dr. Franjo Topić, v.d. predsjednika Paneuropske unije BiH, ističe se da Paneuropska unija BiH izražava radost i nadu povodom odluke Europskog vijeća da se započnu pregovori o pristupanju Bosne i Hercegovine u članstvo Europske unije.

Zahvalu i pohvalu zaslužuju svi domaći i evropski političari i institucije koje su radile na ovom važnom i velikom poslu. Peu BiH kao i međunarodna Peu te posebno hrvatska Peu godinama zagovaraju da BiH treba biti članica Evropske unije, ističe se u priopćenju.

Akademik Topić je izrazio duboku zahvalnost i čestitke svim akterima koji su doprinijeli ovom povijesnom događaju. Peu ima i svoj klub zastupnika u Eu parlamentu.

“Ova odluka Europske Unije potvrđuje priznanje napora i napretka Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu. Iako je vrlo složeno uređenje BiH, BiH pokazuje sposobnost napredovanja, dok njeni lideri usmjeravaju zemlju prema zajedničkim ciljevima, što je znatno ohrabrilo otvaranje pregovora. S ovim činom prelazi se od daytonske u briselsku BiH”, rekao je v.d. predsjednika Peu BiH prof. Franjo Topić.

Istaknuo je važnost ove faze u integracijskom procesu, navodeći da službeni početak pregovora predstavlja ključan pomak i potvrdu dobrog rada političkih lidera i institucija Bosne i Hercegovine. Od podnošenja zahtjeva za članstvo 2016. godine i dobivanja statusa kandidata 2022., Bosna i Hercegovina je demonstrirala svoju posvećenost reformama i usklađenosti s kriterijima Europske unije, što je sada kulminiralo otvaranjem pregovora za članstvo.

“Sad će trebati i još više raditi na usklađivanju zakona i struktura BiH s EU. Time će ovo zeleno svjetlo postati stvarnost i pomoći da BiH i njezini građani budu istovremeno i građani pa neće morati ići u inozemstvo da bi uživali blagodati EU”, stoji u priopćenju.