PAPA FRANJO POZVAO MLADE DA SE NE DAJU UŠUTKATI: ‘Ako oni zašute, kamenje će progovoriti’

Papa Franjo

Papa Franjo je u nedjelju pozvao mlade u čitavom svijetu da se ne daju “ušutkati”, dan nakon masovnih prosvjeda mladih protiv vatrenog oružja u Sjedinjenim Državama.

Sveti Otac je taj poziv uputio na Trgu svetog Petra na misi na Cvjetnicu – nedjelju prije Uskrsa – u prigodi Svjetskog dana mladih.

“Ušutkavati mlade je napast koja je uvijek bila prisutna”, istaknuo je Papa rođen u Argentini. “Ima mnogo načina da se mlade ušutka i učini nevidljivima. Mnogo načina da ih se umrtvi i uspava kako ne bi dizali buku, kako si ne bi postavljali pitanja i preispitivali se”.
“Ima mnogo načina da ih se drži pokornima kako ne bi bili aktivni i kako njihovi snovi ne bi bili uzvišeni i kako bi postali prizemne, bijedne i otužne maštarije”, istaknuo je.

Jorge Bergoglio je podsjetio na Isusove riječi o učenicima koje su nazvali prebučnima i prerevnima: “Ako oni zašute, kamenje će progovoriti”.

“Dragi mladi, odluka je na vama”, istaknuo je Papa. “Ako drugi šute, ako smo mi, stariji i odgovorni, tako često iskvareni i šutljivi, ako svijet šuti i gubi radost, pitam vas: hoćete li vi vikati? Molim vas, molim vas, odlučite prije nego kamenje progovori”.

Papa Franjo ipak nije izrijekom spomenuo skupove protiv vatrenog oružja na kojima je u subotu u SAD-u sudjelovalo više od milijun ljudi, pa i velik broj mladih. (Hina/HMS)