Papa Ivan Pavao II. proglašen blaženim

Papa Benedikt XVI. na Nedjelju božanskog milosrđa 1. svibnja proglasio je blaženim slugu Božjega Ivana Pavla II. Tijekom svečanog misnog slavlja na Trgu Sv. Petra, na kojem se prema nekim procjenama okupilo oko dva milijuna ljudi, Papa je izgovorio obrazac beatifikacije čime je veliki poljski papa i službeno uvršten među blaženike Crkve.

U obrascu je Papa istaknuo kako se slugu Božjega Ivana Pavla II. od sada pa nadalje može častiti kao blaženika prema običajima mjesta i crkvenog prava, a blagdan novog blaženika slavit će se svake godine 22. listopada. Zatim je na pročelju vatikanske bazilike otkrivena slika novog blaženika napravljena 1995. godine, a njegove moći donesene na oltar.

Moćnik u kojem se nalazi ampula s krvlju blaženika pred oltar su donijele s. Sebastijana, kuharica i sobarica pape Ivana Pavla II. te s. Maria Simon Pierre koja je po zagovoru blaženika ozdravila od Parkinsonove bolesti. Moćnik je izložen na čašćenje vjernicima.

Tijekom prinošenja moćnika zbor je pjevao pjesmu nadahnutu riječima koje je papa Wojtyla izgovorio kada je 1978. preuzeo papinsku službu: “Širom otvorite vrata Kristu”.

U vatikanskoj bazilici je izložen lijes s tijelom novog blaženika kojem će vjernici moći odavati počast od 14.30 sati nadalje. Obred beatifikacije je završio zahvalom Papi što je proglasio blaženim Ivana Pavla II. koju je izrekao generalni papinski vikar za grad Rim kardinal Agostino Vallini.

Prije šest godina na pogrebu “poljskoga pape” koji je u 27-godišnjem pontifikatu modernizirao sliku Katoličke crkve, vjernici su riječima “Santo subito« uputili poziv da ga se odmah proglasi svecem.

Službeni postupak za proglašenje Ivana Pavla II. blaženim otvoren je u Vatikanu u lipnju 2005., a vođen je usporedo u Krakowu i Rimu. Sadašnji papa Benedikt XVI. nije čekao pet godina koliko je potrebno za otvaranje postupka koji vodi prema beatifikaciji, a svećenik Slawomir Oder za Hrvatski je katolički radio u subotu objasnio da je iznimka učinjena zbog velikog ugleda, “velikoga glasa svetosti koji je papa Wojtyla uživao još za života, u času smrti te nakon smrti2.

U postupak za beatifikaciju Ivana Pavla II. ušla je različita dokumentacija: svjedočanstva ljudi koji su izravno poznavali Ivana Pavla lI., ali i njegovi pisani, objavljeni i neobjavljeni materijali: spisi, dokumenti, poezija, kao i ono što je napisano o njemu, rekao je postulator kauze msgr. Slawomir Oder.
Od lipnja 2005. do travnja 2007. proveden je dijecezanski dio postupka u Rimskoj i drugim biskupijama, “provedena je istraga o životu, krepostima i glasu svetosti te čudesima”, objasnio je Oder.

Postupak beatifikacije završio je u rekordnome roku, u siječnju 2011., a presudno je bilo ozdravljenje francuske redovnice Marie Simon-Pierre koja je bolovala od Parkinsonove bolesti, a Katolička crkva drži da je zagovorom Ivana Pavla II. čudesno ozdravila. Ona je o tome svjedočila na molitvenom bdijenju u subotu navečer.