Patrick Moon: Postoji mogućnost da Jašarević bude izručen SAD-u

Američko veleposlanstvo u BiH pozdravlja današnju presudu Suda BiH, kojom je Mevlid Jašarević osuđen na 18 godina zatvora zbog krivičnog djela terorizma, odnosno napada na zgradu američkog veleposlanstva, rekao je večeras u Sarajevu američki veleposlanik Patrick Moon.

“Siguran sam da ćemo i mi i Tužiteljstvo BiH pažljivo razmotriti presudu da vidimo bi li bilo uredu poduzimati dalje korake”, rekao je Moon, na konferenciji za novinare, organiziranoj povodom izricanja prvostupanjske presude Jašareviću.

Po njegovim riječima, optužnica protiv Mevlida Jašarevića podignuta je i u SAD-u, odmah nakon što je to učinjeno u BiH.

“To je rezultat bliske suradnje koje smo u to vrijeme imali sa vlastima u BiH, s kojima ćemo nastaviti surađivati u vezi sa svim aspektima tog slučaja”, rekao je Moon.

Na novinarsko pitanje hoće li Jašarević biti izručen SAD-u i odgovarati pred američkim sudom, Moon je rekao da ta mogućnost ostaje otvorena, te ponovio da će SAD nastaviti suradnju sa vlastima BiH i “osigurati da pravda bude zadovoljena u ovom specifičnom slučaju”.

“Jašarević je u SAD optužen za napad na imovinu i dužnosnike američke vlade. Sjedinjene Države u ovom slučaju nisu tražile ekstradiciju i nismo još donijeli odluku da to učinimo”, pojasnio je Moon i dodao da će optužnica u SAD ostati otvorena.