Pavo Zubak izabran za predsjednika Udruge Hrvata Bosne i Hercegovine Prsten

Pavo Zubak izabran za predsjednika Udruge Hrvata Bosne i Hercegovine Prsten

Uspješni poduzetnik Pavo Zubak izabran je za novog predsjednika Udruge Prsten. Izborna skupština održana je u dvorani Hotela Zovko u Zagrebu, a na njoj su, osim izbora vodstva, provedene izmjene Statuta Udruge, predstavljeni i prihvaćeni financijski i radni izvještaji i planovi.

U sklopu izmjene statuta donesena je i odluka o promjeni naziva Udruge – promjenom imena u Udruga Hrvata Bosne i Hercegovine Prsten, umjesto dosadašnje Udruge bosanskih Hrvata, Prsten je prerastao okvire regionalne Udruge kako bi postao integrativni faktor svih Hrvata iz Bosne i Hercegovine kako u Hrvatskoj tako i u susjednoj BiH.

Ova odluka izglasana je na istom mjestu na kojemu je Udruga i osnovana prije punih 13 godina. Tada je Udruga Prsten koncipirana po regionalnom principu predstavnika općina Bosanske Posavine i Srednje Bosne, no svojim radom u posljednjih nekoliko godina Udruga je proširila djelovanje na cjelokupno područje Bosne i Hercegovine, odnosno na sve Hrvate porijeklom iz BiH.

S ciljem promicanja i zaštite tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata, s promjenom imena nastupa i proširenje formalnog djelovanja Udruge na cijeli teritorij Bosne i Hercegovine kako bi se povezali svi Hrvati koji se zalažu za prosperitet, opstojnost i jedinstvo te žele njegovati vrijednosti koje su zajedničke svim Hrvatima s tih područja – podrijetlo, povijest, duh, mentalitet, solidarnost, spremnost na podršku te njegovanje tradicije i kraja iz kojeg dolaze.

Osim promjene naziva Udruge i prihvaćanje izvještaja i planova za naredno razdoblje, izabrano je i njeno novo vodstvo u narednom mandatu za sljedeća tijela Udruge: predsjednik Udruge, članovi Upravnog odbora Udruge, članovi Nadzornog odbora Udruge i članovi Suda časti.

Novi predsjednik Udruge postao je uspješni poduzetnik Pavo Zubak koji je u obraćanju naglasio: “Želio bih se prvenstveno zahvaliti na ukazanom povjerenju. Mi smo kao udruga odavno prerasli svoje okvire zbog čega danas svoja vrata možemo otvoriti svima koji promišljaju na sličan način. Budući da za nas postoje Hrvati Bosne i Hercegovine, koje ne želimo dijeliti ni po kojem ključu, odlučili smo kroz platformu Prsten ujediniti sve Hrvate koji su porijeklom iz BiH. Upravo iz tog razloga Udruga je promijenila svoj naziv i postala Udruga Hrvata Bosne i Hercegovine.“

U sklopu Izborne skupštine održana je i Izborna skupština Foruma mladih koji čini više od 600 članova Udruge mlađih od 34 godine. Na skupštini Foruma mladih izabran je Izvršni odbor Foruma dok je za novu predsjednicu Foruma mladih izabrana Klara Barišić. Forum mladih prigodno je obilježio i 10 godina postojanja koje su prožete međusobnim povezivanjem mladih ali i kreiranjem promjena za opće dobro.

“Za mlade Forum mladih predstavlja mjesto na kojemu mogu pronaći nekoga svoga, rođaka, prijatelja ili životnog suputnika. Udruga ima toplinu doma, atmosferu kavane, obrazovanje škole i zadatke posla. Mi mladi znamo da možemo rasti samo ako se ugledamo na veće, uspješnije i poduzetnije ljude od nas, a takvima Udruga obiluje. Naši su planovi ambiciozni i široki – želimo se jače povezati, više uključiti u projekte civilnog društva ali i inicirati neke vlastite projekte. Ono što ćemo zasigurno njegovati je posebnost svakoga člana kao individue sa specifičnim interesima te pomoći svakome da svoje ideje i planove, za projekte unutar Udruge, i realizira“, istaknula je Klara Barišić, novoizabrana predsjednica Foruma mladih.