Pelješki most je skup, no trajektna veza dugoročno je još skuplja

Ni most, ni koridor, nego trajekt. Tako, prema pisanju hrvatskoga tiska, razmišlja hrvatska Vlada kada je riječ o prometnom povezivanju krajnjeg hrvatskog juga s ostatkom zemlje.

Ideja da trajekti zamijene most stara je nekoliko godina, a potekla je od prometnog stručnjaka Ivana Dadića, profesora na zagrebačkom Prometnom fakultetu. Kako piše Večernji list, Dadić smatra da je to jedino logično, ali i najjeftinije rješenje. Prema njegovu mišljenju, potrebna su dva do tri trajekta koja bi na razdaljini od oko 2,5 kilometara u sat vremena mogla ukupno prevesti 600 vozila, budu li imala kapacitet od stotinu vozila. Dadić ističe da na tom području prosječni dnevni promet nije veći od 7000 vozila, no neki od njih će i dalje ići preko Neuma.

Novi list pak piše da će se dva trajekta kapaciteta oko 150 vozila i 2.000 putnika početi graditi u Hrvatskoj već do kraja ove godine. Vlasnik će im biti Jadrolinija koja bi, ako se taj plan ostvari, od 1. srpnja naredne godine preuzeli ulogu ‘plave’ obilaznice Neuma. Trajekti bi plovili između lokacije Klek na kopnu i Brijeste na Pelješcu a vožnje bi trajala svega desetak minuta.

Ukoliko bi se ova varijanta prihvatila, bilo bi relativno jednostavno urediti pristupne ceste, jer bi u tom slučaju trebalo asfaltirati svega nekoliko kilometara prometnica. Pričuvna i manje atraktivna opcija bila bi usmjeravanje trajekata prema Trpnju.

U igri su u prvoj seriji dva velika trajekta od kojih je svaki vrijedan između 7 i 8 milijuna eura, te u nešto dugoročnijoj varijanti još dva trajekta sličnih karakteristika, pa je ukupno riječ o četiri trajekta vrijedna oko 30 milijuna eura, piše Novi list.

Ivan Dadić smatra da za gradnju svih pristupnih cesta i pristaništa neće biti potrebno više od 50 milijuna eura, pa Večernji list, procjenjujući da za gradnju dvaju novih trajekata treba 16 milijuna eura, piše da bi “samo početno ulaganje u trajektno povezivanje dvaju dijelova Hrvatske iznosilo najmanje 64 milijuna eura, odnosno oko 480 milijuna kuna”.

Ugovorena cijena za most kopno – Pelješac, koji je Kukuriku vlada raskinula, bila je 1,95 milijardi kuna.

Prijevoznici s kojima je novinar Večernjeg lista razgovarao, s nevjericom su primili vijest da bi se ideja o trajektima mogla ostvariti. Upozoravaju da će trajekti prije svega usporiti prijevoz robe i time im donijeti gubitke, uz visoke cijene koje će morati plaćati za prijevoz. Računaju da će za jedan kamion cijena prijevoza u jednom smjeru biti viša od 1000 kuna. Usto, napominju da je problematičan i vozni red trajekata jer na tom području nema dovoljno teretnih vozila da napune trajekt dva ili tri puta u satu. Stoga će ili morati čekati da se trajekt napuni ili će trajekti morati ploviti sa samo dva-tri kamiona. Prema njihovoj računici, u cijenu projekta trajektnog prijevoza treba uračunati i troškove posada koje će na njima biti zaposlene i vjerojatnost da će ti trajekti uglavnom voziti prazni.

Kad se svemu tome doda cijena izgradnje neumkog koridora i koncesija koju će Hrvatska plaćati za njega, onda sve to nadmašuje cijenu pelješkoga mosta, zaključuje Večernji list.