Pero Kovačević: Dosta je četničke propagande o Oluji i Domovinskom ratu

Foto: Screenshot HRT

Pero Kovačević, hrvatski je političar i pravnik, nekadašnji zastupnik u Hrvatskom saboru, na Facebooku je objavio zanimljiv članak povodom godišnjice vojno-redarstvene akcije oluja.

Članak prenosimo u cijelosti:

“Sustavno se već duže vrijeme uoči obilježavanja Oluje javljaju Aleksandar Vučić, razne pročetničke srbijanske vođe, Milorad Pupovac, predstavnici SNV-a, pojedini mediji i razne udruge civilnog društva sa istim ciljem prikazati ‘Oluju’ i Domovinski rat kao ‘udruženi zločinački pothvat’.

Sustavno i koordinirano nastoje baciti ljagu i stigmu da je Hrvatska stvorena na zločinu, da su Hrvati genocidni i ustašoidni, da je Domovinski rat bio građanski rat.

Upravo je tu namjeru i taj cilj imao i Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije kad je namjeravao protivno diplomatskim pravilima i uzancama posjetiti Jasenovac.

Za njih rat nije gotov. Naravno da koriste poziciju da su u koaliciji te čine većinu Plenkovićevoj Vladi i znaju da će Plenković mlako reagirati.

‘Rat nije gotov i to najbolje znaju djeca srpske nacionalnosti koja u svojim školama moraju trpjeti stigmu zločinaca i osjećati krivnju za njegove razorne posljedice’, izjavio je prije nekoliko godina Boris Milošević.

Vrijeme je da im kažemo dosta je toga, izgubili ste rat. Podsjećam vas na slijedeće činjenice.

Oslobađajuća presude Haaškog suda generalima Gotovini, Markaču, Čermaku i svim drugim ‘znanim i neznanim’ sudionicima fantomskog ‘udruženog zločinačkog pothvata’ na čelu kojeg su prema optužnici bili predsjednik Republike i vrhovni zapovjedni dr. Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak i načelnik Glavnog stožera Zvonimir Červenko skinula je zastrašujući teret optužbe da je naša domovina Hrvatska stvorena i oslobođena ‘udruženim zločinačkim pothvatom’.

Skinula je ljagu i stigmu da je Hrvatska stvorena na zločini, da su Hrvati genocidni i ustašoidni, da je Domovinski rat bio građanski rat. Nakon odbacivanja tog, za svaku zemlju, teškog povijesnog, pravnog, psihološkog i ljudskog tereta, neizdržljivog tereta otvorena je nova svijetla stranica hrvatske prošlosti i budućnosti.

Što se tiče činjenica o broju ubijenih u Oluji podsjećam na slijedeće.

Netočna i zlonamjerna hajka u hrvatskim medijima udruga civilnog društva, Aleksandra Vučića, Milorada Pupovca, SNV-a i mnogih političara koji već duže vrijeme uoči obilježavanja Oluje sugeriraju javnosti i čitateljima da je knjiga HHO ‘Vojna operacija Oluja i poslije’ relevantan izvor i dokaz o 667 počinjenih ubojstava u akciji Oluja i poslije.

U cilju objektivnog izvješćivanja javnosti treba znati slijedeće::

– knjiga Hrvatskog helsinškog odbora ‘Vojna operacija Oluja i poslije’ koju je uredio Žarko Puhovski Raspravno vijeće Haaškog suda u predmetu Gotovina, Čermak i Markač nije prihvaćena kao dokaz i relevantan izvor o broju ubojstava počinjenih u akciji Oluja i poslije.

Naime, tužiteljstvo je nastojalo uvesti ovu knjigu kao dokaz preko svog svjedoka Žarka Puhovskog što Raspravno vijeće nije prihvatilo.

Evo kako glasi zaključak Raspravnog vijeća u prvostupanjskoj presudi vezano za knjigu i svjedočenje Žarka Puhovskog u paragraf 50.:

’50. Dokazni predmet P2402 je izvješće pod naslovom ‘Vojna operacija Oluja i poslije’, koje je objavio Hrvatski helsinški odbor i uredio Žarko Puhovski. Izvješće sadrži izjave koje nisu potkrijepljene izvorima i dvostruke unose. Nadalje, tijekom ispitivanja Puhovskog u sudnici postalo je jasno da u knjizi ima grešaka. Iz tih razloga, Raspravno vijeće je odlučilo da se ne osloni na dokazni predmet P2402 u pogledu u njemu opisanih informacija kad nisu bile potkrijepljene drugim dokazima.’

U unakrsnom ispitivanju Žarka Puhovskog obrane su dokazale da se u popisu ubijenih navode pripadnici tzv.’RSK’, osobe koje su umrle u bolnicama, osobe koje žive itd….

Prema podacima DORH-a, za vrijeme i nakon Oluje evidentirano je 47 ubojstava, od kojih je 21 procesuirano (33 počinitelja). Obrane generala i tužiteljstvo su se usuglasile za 44 ubojstva.

Hrvatska treba inzistirati na plaćanju ratne štete Hrvatskoj. Srbija je bila agresor na Hrvatsku i neće vam proći politika pretvaranja žrtve u agresora i agresora u žrtvu..

Podsjećam hrvatsku javnost da su izbjegli Srbi imali pripremljene tužbe protiv Hrvatske, računajući da će Haaski sud Oluju proglasiti kao ‘udruženi zločinački pothvat’.

Presuda Hrvatskoj za ‘udruženi zločinački pothvat’ koštala bi nas najmanje 9 milijardi eura .

Ne zaboravite da je Europski sud presudio Sloveniji da je svakom od svojih ‘izbrisani’ građana dužna isplatiti naknadu od 20.000 eura na ime nematerijalne štete i da se s njima mora nagoditi oko iznosa materijalne štete.

Prema tome, Hrvatska je presudom izbjegla financijski bankrot jer bi svaki na bijeg natjeran i odbjegli Srbin od strane režima Slobodana Miloševića i njegovih prečanskih zločinaca koštao državu najmanje 45.000 eura. Hrvatska javnost treba biti svjesna činjenice da je Haag drukčije presudio te osudio Hrvatsku za ‘udruženi zločinački pothvat’ to bi državu koštalo najmanje 9 milijardi eura.

Takva presuda protiv Hrvatske omogućila bi svakom od 221.000 hrvatskih Srba koji su zapravo – kako je to i presudom potvrđeno – natjerani u egzodus od strane režima Slobodana Miloševića i njegovih prečanskih zločinaca da građanskom tužbom pred Europskim sudom za ljudska prava od Hrvatske traže i dobiju nadoknadu nematerijalne i materijalne štete za zločin etničkog čišćenja i prisilne deportacije.

Posebno je licemjerno kad se Milorad Pupovac, SNV-e, Aleksandar Vučić i ostali gubitnici u Domovinskom ratu predstavljaju ‘antifašistima’.

Naravno da se ne mogu i neće pomiriti sa činjenicom da su antifašisti u Domovinskom ratu bili hrvatski branitelji, a fašisti tzv. JNA, četničke horde i raznorazne parovojne postrojbe tzv ‘RSK-a’.

Dosta je četničke propagande o ‘Oluji’ i Domovinskom ratu.”