Plenković u Maclju položio je vijenac i zapalio svijeću za žrtve Križnog puta

Foto: Vlada RH

Obilježavajući 77. obljetnicu Križnoga puta, predsjednik Vlade Andrej Plenković položio je vijenac i zapalio svijeću kod zajedničke grobnice pokraj Spomen-crkve Muke Isusove u Maclju.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske u Hrvatskom saboru Zdravka Bušić, zastupnik u Hrvatskom saboru Krunoslav Katičić te posebni savjetnici predsjednika Vlade Zvonko Kusić i Mate Granić, objavila je Vlada RH.

Hrvatska je svoje mjesto među pobjednicama Drugog svjetskog rata osigurala borbom protiv nacizma i fašizma. No, nažalost, strašni poratni zločini komunističkog režima predstavljaju tragično razdoblje za hrvatski narod, koji i dalje tuguje za tisućama ubijenih bez suda u kolonama smrti.

Križni put stoga je duboka rana koju hrvatsko društvo i dalje nosi, a za zločine koji su počinjeni nema nikakvog opravdanja.

Povijest ne smijemo zaboraviti, niti ćemo odustati u našim nastojanjima da se rasvijetle zločini i sudbine brojnih nestalih i stradalih. Osudom zločina svih totalitarnih režima stvaramo temelje za pomirbu u hrvatskom društvu kako bismo, suočeni s novim izazovima, nastavili graditi potrebno zajedništvo.

Njegovanje kulture sjećanja i obrazovanje o bitnim povijesnim činjenicama važni su za izgradnju mira i bolje budućnosti mladih generacija, stoji u objavi Vlade RH.