Po kvaliteti života, BiH zadnja u regiji

Bosna i Hercegovina po kvaliteti života zauzima 76. mjesto u svijetu od 182 države, a kada je reč o zemljama bivše Jugoslavije, BiH je tu uvjerljivo na posljednjem mestu, a ispred BiH, i to za šest mjesta, je Albanija.

Tom se podatku, zapravo, i ne treba posebno čuditi, budući da je u BiH više od milion stanovnika siromašno, a predstavnici Svjetske banke su još na početku godine upozorili kako će u 2010. doći do porasta stope siromaštva za dva podsto zbog pada osobnih primanja građana BiH.

Beogradski dnevnik “Blic” u vezi s kvalitetom života u BiH prenosi izjavu generalnog tajnika Udruženja potrošača Republike Srpske Dragovana Petrovića, koji kaže: “Analize su pokazale da se u Europskoj uniji potroši 33 kilograma kruha po stanovniku godišnje, a u BiH 110 kilograma. U Europskoj uniji se potroši 68 kilograma mesa po stanovniku godišnje, a mi koristimo tek 45 kilograma. Trošimo oko 20 posto njihove potrošnje voća, povrća oko 60 posto, mliječnih proizvoda 67 posto. Hranimo se proizvodima od tijesta, a to je odlika siromašnih zemalja…”