Pobjedom nad Belgijom hrvatski rukometaši zaključili kvalifikacije za Europsko prvenstvo

Foto: Jozo Cabraja / kolektiff

Hrvatska muška seniorska reprezentacija pobijedila je Belgiju 34:29 u 6. kolu Skupine 5 kvalifikacija za EURO 2024. godine i tako osvojila drugo mjesto.

Pobjednik naše skupine je Nizozemska s 9 bodova, koliko ima i Hrvatska, ali su Nizozemci bili bolji u međusobnom susretu, objavio je Hrvatski rukometni savez.

HRVATSKA: D. Kuzmanović 6/22, F. Ivić 7/20, D. Duvnjak 1/2, M. Šoštarić 4/6, J. Šarac 4/5, M. Maraš 6/9, V. Načinović 3/3, M. Štrlek 2/5, L. Cindrić 9/11, I. Brozović -/-, A. Ivanković -/-, D. Mandić 0/1, T. Lučin 0/1, M. Šipić 0/1, F. Glavaš 5/5, L. L. Klarica -/-, izbornik: Goran Perkovac

BELGIJA: A. Vanhove 1/8, N. Deekens 11/37, H. Hadžić 5/17, R. Heeren -/-, P. Brixhe 1/3, K. Serras 1/2, R. Kotters 5/7, Q. Colman 5/8, A. Boyon -/-, S. Ooms 5/6, Y. Glorieux 2/3, J. Gille 1/1, J. De Beulle 0/4, J. Candel 4/4, L. Delpire -/-, izbornik: Yerime Sylla  

U odnosu na susret protiv Grčke, izbornik Goran Perkovac napravio je tri promjene u ekipi. Predah su dobili Marin Šego i Marin Jelinić, a manji problemi s ozljedom izbacili su iz sastava i Karpa Sirotića. Mjesto u momčadi dobili su Filip Ivić, Manuel Štrlek i Luka Lovre Klarica. Naša početna postava tako je izgledala ovako – na vratima Dominik Kuzmanović, lijevo na krilu David Mandić, desno Mario Šoštrić. Na crti je bio Veron načinović, a na vanjskim pozicijama Josip Šarac, Luka Cindrić i Mateo Maraš.

Kao što se moglo i očekivati, obrane na početku nisu bile prioritet ni jedne ekipe. Napadi su trajali 40-tak sekundi. Nakon četiri minute igre već je postignuto 8 pogodaka (5:3). Prvu ozbiljniju prednost Hrvatska je stvorila u sedmoj minuti kada je povela 7:4. Bio je to odmah znak da belgijski izbornik Yerime Sylla pozove minutu predaha.

Izbornikova želja je bila da igra bez izmjene obrana – napad. I dobro je to izgledalo. Osobito stoga jer je obrana malo pojačala agresivnost, a Dominik Kuzmanović lijepo otvorio susret s tri obrane. Premda je do isteka prve četvrtine imala dva isključenja, Hrvatska je lako držala plus četiri (11:6).

Na ulasku u posljednjih deset minuta, ušao je kapetan Domagoj Duvnjak da malo rastereti Luku Cindrića koji je vukao puno toga do tada. Uskoro je svoje prve minute, uz gromoglasan pljesak, dobio još jedan Riječanin Tin Lučin. Belgija je igrala opušteno jer nije imala što izgubiti pa je stoga pucala i pogađala iz pozicija o kojima bi ozbiljno razmislila da je utakmica imala veći značaj. Najviše problema svojim dalekometnim projektilima u tim trenucima zadavao nam je Hamza Hadžić. Naša obrana, ali ni vratar, nikako nisu uspijevali izaći na vrijeme i pročitati njegov šut. Tako je Belgija u posljednjoj minuti prvoga dijela stigla do izjednačenja, 16:16. Tim rezultatom na kraju se otišlo i na predah.

Na početku drugog poluvremena na naša vrata stao je Filip Ivić. Belgija je iskoristila dva napada na početku i povela 16:18. Naša reprezentacija zaigrala je obranu 5-1 s isturenim Domagojem Duvnjakom naprijed. Da ne potonemo dublje do minus dva, spasio nas je Filip Ivić koji je u vrlo kratkom vremenu obranio dva sedmerca.

Ipak, Belgija se razigrala do krajnjih granica. Bila je kao u nekom transu. I nakon nepunih osam minuta igre imala četiri pogotka viška (18:22). Na našoj klupi zazvonilo je zvono uzbune. Vratili smo se u obranu 6-0 i napokon povezali četiri pogotka za redom te u 43. minuti stigli do izjednačenja (23:23). A odmah zatim i vodstva. Sve je napokon bilo na svom mjestu.

Naša prednost počela je rasti. Osam minuta prije kraja bilo je plus tri (29:26). Belgija je napokon uhvaćena u mlin i do kraja je samo statirala. Hrvatska je u posljednjoj četvrtini zabila 9, a primila samo 4 pogotka. I na kraju zasluženo slavila 34:29. S 9 pogodaka Luka Cindrić ponovno je bio naš najbolji strijelac. Šest je dao Mateo Maraš, pet Filip Glavaš. Naši vratari 13 obrana (Dominik Kuzmanović 6, Filip Ivić 7). Kod Belgije Hamza Hadžić, Quinten Coleman, Raphael Kotters i Simon Ooms po 5 pogodaka.