Pokradeno blizu tri milijarde KM donacija

Istražno povjerenstvo Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava usvojila je na današnjoj sjednici Konačni izvještaj o radu koji će biti upućen u dalju parlamentarnu proceduru. Premda su nailazili na brojne opstrukcije u radu, članovi povjerenstva su ipak, kako su kazali, uradili značajan posao.

“Uspjeli smo pronaći sakriveni izvještaj o radu federalne istražne povjerenstva koja je utvrdila da je pokradeno negdje blizu tri milijarde maraka. Skrenuli smo pažnju javnosti, po našem mišljenju, na nepravilnosti, odnosno kriminal koji se dogodio u ‘Merhametu’. Sve što smo imali dali smo SIPA-i i Tužiteljstvu i očekujemo od njih da nastave dalje raditi svoj posao”, kazao je novinarima predsjedavajući povjerenstva Sefer Halilović.

Istražno povjerenstvo je za sedam mjeseci poslala 4.000 zahtjeva za dostavljanje podataka o donacijama, a dobila je 1.370 odgovora, što je oko 30 posto.

“Očekujemo od budućeg Parlamenta BiH da ovaj posao završi, s obzirom na to da za sedam mjeseci mi nismo mogli završiti”, kazao je Halilović.

Član povjerenstva Adem Huskić je kazao da su predstavnici domaćih organa vlasti, odnosno domaće institucije, najkorektnije uradili posao i dostavili podatke.

“Mislim da je nevladin sektor dobio puno više sredstava nego što je prikazano. Ono što me najviše razočaralo jest da nismo imali odgovarajuću podršku od predstavnika međunarodnih organizacija i država koje su upućivale donacije. Od njih sam očekivao da ćemo dobiti sto posto podatke, a od njih nismo dobili faktički ništa”, kazao je Huskić.

Član povjerenstva Mirko Okolić je kazao da ne zna koliko je donacija “ušlo” u BiH, “niti bilo tko u BiH može to sa sigurnošću reći”.

“Teško je reći koliko je donacija ušlo, odnosno u kom iznosu, u BiH. Ali se može reći približno da se barata brojkama od 10 do 20 milijardi dolara. Možete to usporediti sa ovim izvještajem koji je povjerenstvao napravilo gdje je potvrđeno da je ušlo u BiH preko sedam milijardi maraka”, kazao je Okolić.