Policija RS tvrdi da je bistu fra Ivana Franje Jukića srušio vjetar!

ivan-franjo-jukic-srusen-spomenik

Zasad nepoznati vandali su u noćni na 8. rujna u Jukićevoj ulici u središtu Banje Luke izvalili i bacili pokraj postolja spomen-poprsje (bistu) fra Ivana Franje Jukića, istaknutog kulturnog djelatnika, preporoditelja, oca bh. novinarstva.

Naime, tek rijetki građani u ponedjeljak ujutro zamijetili su da spomenik koji je desetljećima stajao na tome mjestu i preživio najteža vremena – više nije na predviđenom mjestu.

No, očekivane reakcije mjerodavnih civilnih vlasti na ovaj vandalski čin, čak ni nakon tri dana od ovog nemilog događaja, nažalost, nema, javila je Tiskovna agencija Banjalučke biskupije (TABB).

Još je žalosnije, navodi se, da se ni gradski, ni entitetski mediji, kao ni brojne tzv. građanske udruge još uvijek nisu oglasile po ovom pitanju, niti je poznato da je itko od prolaznika i građana prijavio policiji ovaj vandalski čin.

U srijedu navečer spomen-poprsje je i dalje stajalo izvaljeno, na zemlji.

U četvrtak je na portalima iz Banja Luke prenešeno službeno priopćenje policije RS koja tvrdi da bistu nisu srušili vandali nego vjetar(!).

Kako nam je Dnevnom avazu posvjedočio jedan građanin Banje Luke, te na noći s nedjelje na ponedjeljak nije bilo ni provjetarca koji bi mogao srušiti bistu, vrijeme je bilo stabilno sve do sredine ovog tjedna.

Jukić je rođen 8. jula 1818. u Banjoj Luci, a umro 20. maja 1857. u Beču. A banjalučka ulica u kojoj se rodio i gdje je do 60-ih godina 20. stoljeća stajala njegova rodna kuća, nosi upravo njegovo ime. Osim u vrijeme austrougarske uprave kada se zvala Anđeoska, te kratkog perioda od 1945. do 1957. kada je nosila naziv Ulica braće Lastrić, Jukićeva je ulica uspješno odolijevala raznim napadima i nevremenima, pa čak i ratnom vihoru 1992.-1995.

Ivan Franjo Jukić jedan je od najsvjetlijih likova bosanskohercegovačke prošlosti. Bio je prosvjetitelj, kulturni, znanstveni i politički djelatnik, književnik, publicist, putopisac i jezikoslovac, preteča mnogočega što će desetljećima poslije njegovih inicijativa biti osnovano ili ugledati svjetlo dana u BiH.