Poljoprivrednici iz RS blokirali granicu s Hrvatskom

Članovi Udruženja poljoprivrednika Republike Srpske nakon 10 sati blokirali su granični prijelaz s Hrvatskom kod Gradiške prosvjedujući zbog teškog položaja u kojem se nalazi poljoprivredna proizvodnja.

Teški strojevi blokirali su cestu pa je promet onemogućen, no najavljeno je kako će se blokada na ovom i drugim graničnim prijelazima brzo ukloniti jer je riječ samo o prosvjedu upozorenja. Promet smo zatvorili jer vlast u Sarajevu nije ispunila naše temeljne zahtjeve, a to je cjelovita primjena ugovora o slobodnoj trgovini, uvođenje plavog dizela i brojevi potrebni za izvoz u Europsku uniju, rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS-a Vladimir Usorac.

Od 12 do 15 sati najavljena je blokada graničkih prijelaza kod Orašja i Šamca gdje će prosvjedovati poljoprivrednici iz Federacije BiH. Zahtjevi poljoprivrednika iz obaju entiteta – slični su, no u Federaciji BiH traže i isplatu obećanih poticaja te pomoć kako bi se nadoknadila šteta prouzročena dugotrajnom sušom, ali i dodatne pripreme koje su nužne kako bi mogli izvoziti svoje proizvode u Hrvatsku i nakon što ona 1. srpnja 2013. postane punopravnom članicom EU-a.

BiH još nije uspostavila odgovarajuće mehanizme provjere kvalitete svojih poljoprivrednih proizvoda, što je preduvjet nastavaka izvoza u Hrvatsku kada postane punopravna članica EU-a.