Ponos Hrvatske: požrtvovnoj Dubravki Glavaš ponuđen posao u Jamnici

Dubravka-Glavas-Djurdica-SvigacDubravki Glavaš, koja je žrtvovala svoj posao da spasi posao samohrane majke dvoje djece, u nedjelju je na dodjeli nagrade Ponos Hrvatske izvršna direktorica Agrokora Iva Balent ponudila posao u Jamnici. Dodjela nagrada “Ponos Hrvatske” održala se, u organizaciji Udruge za promicanje hrabrosti, humanosti i nesebičnosti ‘Ponos Hrvatske’ i pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a 24 heroja koji su se istaknuli svojom humanošću, izabrao je četveročlani ocjenjivači sud.

Od više od stotinu prijava za djela kojima su pokazali iznimnu ljudskost, inspirirali druge ili učinili nešto zbog čega su primjer drugima, pojedincima i udrugama uručene su 24 staklene statuete ‘Srce na dlanu’.

Priznanja su uručena posadi zrakoplova Croatia Airlinesa za prizemljenje zrakoplova čime su spasili živote 64 osobe, te eskadrili transportnih helikoptera HRZ i PZO za hitne medicinske letove i slične humanitarne podvige.

Posada trajekta Tin Ujević priznanje je dobila za spašavanje muškarca s infarktom, Zvonimir Vuković za spašavanje devet ljudi od utapanja, a Juraj Petrijevčanin, Darko Baran, Luka Lelas i Mirko Grgić za spašavanje unesrećenih u požaru.

Umirovljeni policajac Gojko Jeličić i taksist Zlatko Jovanovski nagrađeni su jer su se suprostavili naoružanom pljačkašu, taksisti Filip i Gabrijel Crnjac za vraćanje torbe s 30 tisuća eura, a dječak Kristijan Višak jer je zaustavio vlak i spasio autobus pun vršnjaka.

Venad Štabi spasio je život ženi koja je skoro ispala iz vlaka, a Krešimir Plavetić ustupio svoj automobil čovjeku kojem je bio potreban. Silvija Novak, Andreja Piskač i Verica Katić vode humanitarnu inicijativu ‘Cipele 46’, a Sonja Radman Livaja organizira humanitarnu pomoć Siriji.

Lav Ulični više od 70 sati volontira na odjelu onkologije, Zdenka Džajić Radtke ustupila je vikendicu na moru mališanima iz SOS sela, Ljeposlava Vojnović oporukom je sav novac ostavila dječjem vrtiću u Vukovaru, a docentica sociologije Petra Rodik nagrađena je za projekt Udruge Franak.

Željka Vučko dobila je priznanje za pomoć i skrb u liječenju nedonoščadi, a Mirjana Ciboci jer je darivanjem matičnih stanica spasila život jednog čovjeka.

Stjepan Vokić nagrađen je za dvedesetogodišnu skrb rodi slomljenog krila, a Zdenka Gregurić, sama u kolicima, jer je našla dom za više od 350 napuštenih pasa.

Djevojčica Hermina Stefanović zadivila je ocjenjivačko povjerenstvo veseljem s kojim se bori protiv teške bolesti, djevojčica s cerebralnom paralizom i blagom mentalnom retardacijom Jelena Perković osmislila je torbice s anđelima dobrih želja, a Manuela Kumić jer kao osoba oštećena vida pomaže djeci invalidima.