Popis stanovništva u BiH: Za pogrešan podatak kazna do 5.100 eura!

popis-stanovnistvaZa popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, koji će se održati od 1. do 15. listopada BiH če izdvojiti 46.489.665 KM (oko 23,8 miljuna eura).

Tu je i dodatna podrška Europske unije koja je Agenciji za statistiku dodijelila oko 15 milijuna maraka (7,7 milijuna eura) čime će se pokriti oko 35 posto ukupnih procijenjenih troškova popisa stanovništva, rečeno je na današnjem susretu novinara i predstavnika Agencije za statistiku BiH u Mostaru.

Direktorica Federalnog zavoda za statistiku Hidajeta Bajramović nije zadovoljna činjenicom da neke općine u Zapadnohercegovačkom kantonu (ZHK) i u Republici Srpskoj nisu formirala općinske komisije u skladu sa Zakonom koji se odnosi na nacionalni sastav popisnih komisija lokalne samouprave.

“Te općine formirale su komisije, ali ne u skladu sa Zakonom u kojem je rečeno da članovi popisnih povjerenstava moraju biti iz svih konstitutivnih naroda i jednog ostalog”, kazala je Bajramović.

Ona je potvrdila kako su u Zakonu o popisu stanovništva predviđene prekršajne sankcije za građane koji netočno odgovore na pitanja tokom popisa i da se te sankcije kreću od 100 do 10.000 maraka (51 do 5.100 eura).