PORAZ KOMŠIĆA I IZETBEGOVIĆA: Misli su da su nadmudrili sve, sada im Christian Schmidt ruši planove!

Foto: Predsjedništvo BiH

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt pokrenuo je pravu lavinu reakcija nakon što je najavio potencijalnu izmjenu Izbornog zakona u BiH.

Premijer Plenković je rekao kako bi te izmjene mogle ići na korist Hrvata, a sada se javio i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručivši kako bi nametanje Izbornog zakona moglo doprinijeti još većoj konfuziji u BiH te da je to ono što čini Christian Schmidt, očito izlobiran od Hrvatske suprotno Rezoluciji Bundestaga, piše Dnevno.hr.

Ponovno je kritizirao rezoluciju rekavši kako je činjenica da je Rezoluciju inicirao Adis Ahmetović “više govori o Bundestagu nego u njemu”.

On je naveo da je Ahmetović prepisao rezoluciju SDA te da je iznenađujuće što je njemački parlament prihvatio tu “podvalu”, a za Schmidta je rekao da je nositelj velikog odlikovanja države Hrvatske.

Na pitanje da li će Željko Komšić četvrti put dobiti izbore, Dodik je rekao da je to sad malo složenije, jer je sa prijedlogom koji ima ujedinjena opozicija u Federaciji BiH “Bakir Izetbegović malo ugrožen”.

“Njemu po ovim istraživanjima, fali 80.000 do 90.000 glasova i on neće smjeti riskirati da mu džamija sad te ljude prebaci na Komšića. Tako da će biti zanimljivo. U svakom slučaju neizvjesno i za Komšića i za Izetbegovića“, rekao je Dodik.

Za navode o sankcijama Rusiji, Dodik je rekao da BiH nije formalno – pravno uvela sankcije i da ruski predsjednik Vladimir Putin, s kojim je nedavno razgovarao, to razumije.

Dodik je ponovio svoje davno poznate stavove da je BiH “promašen koncept”. “Davao sam šansu i to svi znaju. Moramo poštovati jedni druge, naša prava i ovlaštenja, ali muslimani hoće osvetu. Oni hoće da se Srbima, navodno, nešto osvete”, rekao je Dodik.

Na pitanje da li bi turski predsjednik Erdogan mogao biti “most pomirenja” Dodik je rekao da je Erdogan veoma pragmatičan i da je na sastanku u Sarajevu rekao “nećete uspjeti sa zemljom ako se vi ne dogovorite unutra, pustite strance”.