POSLJEDNJI BOSANSKI KRALJ: Obilježena 557. obljetnica krunidbe kralja Stjepana Tomaševića

POSLJEDNJI BOSANSKI KRALJ: Obilježena 557. obljetnica krunidbe kralja Stjepana Tomaševića

Prigodnim programom po prvi put jučer je obilježena 557.obljetnica krunidbe posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića. On je 17. studenog 1461. u Crkvi sv. Marije u Jajcu okrunjen papinskom krunom, a Bosna od Pape priznata, prenosi jajce-online.com.

Samo godinu dana nakon krunidbe mladi kralj odbio je plaćati danak turskom sultanu Mehmedu II. osvajaču, što je ubrzalo njegovu odluku da jačim snagama navali na Bosnu. Godine 1463. Osmanlije su osvojile Jajce, a 5. lipnja na Carevu Polju iznad Jajca pogubljen je kralj Stjepan, njegov stric Radivoj i veliki broj plemića.

Kralj je pokopan ispod Huma na mjestu koje se naziva Kraljev grob. Tu se nalazi ploča i križ s kraljeva groba, dok se zemni ostaci čuvaju u Franjevačkom samostanu u Jajcu.

Dosadašnji pokušaji da se mjesto pogubljenja kralja Stjepana Tomaševića obilježi i na prigodnom mjestu postavi spomenik, propali su, a Kraljev grob, iako je nacionalni spomenik BiH, i danas je zapušten.

Krunidbena i oprosna Crkva sv. Marije također je jedan od 28. zaštićenih nacionalni spomenik BiH u Jajcu, ali ove za razliku od prethodnih godina, jajčani su prigodnim programom obilježiti 557.godišnjicu krunidbe posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića.

Program je započeo u 15 h prigodnim okupljanjem ispred Crkve sv. Marije, gdje je sve nazočne satom povijesti i burne prošlosti upoznao ravnatelj Agencije, Anto Brtan, zatim je Vrhbosanski nadbiskup i Mitropolit, kardinal Vinko Puljić blagoslovio otvoreni prostor i sve nazočne, te grobove ispred oltara crkve.

Potom je u lijepo ispunjenoj novoj Župnoj crkvi BDM, uz koncelebraciju više svećenika služio svetu misu i sasvim prigodno propovijedao.

Od 18 h na Središnjem spomen obilježju u centru grada, kao i Vukovarskoj ulici, a u organizaciji Udruge 13. Rujan organizirano je paljenje svijeća i odavanje dužne počasti svim poginulim hrvatskim braniteljima u spomen na 27. godišnjicu pada, grada heroja Vukovara, u koji noćas kreću mnogobrojni jajčani.

Program je završio izvođenjem prikladne kazališne predstave Kraljica Bosne u Doma kulture u Jajcu. (HMS)