POVIJESNI DAN ZA BiH: Europska unija otvorila pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom!

Foto: Vlada RH

Europska unija je otvorila pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom, objavio je hrvatski premijer Andrej Plenković na društvenoj mreži X.

“Uspjeli smo! Na Europskom vijeću donijeli smo odluku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH. Ovo je povijesni dan za našu susjednu i prijateljsku BiH! Čestitke od srca”, napisao je Plenković.

“Nastavit ćemo pomagati BiH i štititi interese Hrvata kao konstitutivnog naroda”, naglasio je Plenković u nastavku objave.

Na istoj društvenoj mreži Plenkoviću je zahvalila premijerka Bosne i Hercegovine Borjana Krišto: “Hvala od srca dragi Andreje Plenkoviću na svemu što si učinio za Bosnu i Hercegovinu.”

Uoči sastanka Europskog vijeća Plenković dao je izjavu za medije u kojoj je, uz ostalo, naglasio kako radi na tome da preporuku za otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom podrže sve države članice na Europskom vijeću.

“Mislimo da je to povijesna odluka Europske unije da i nama najvažnija susjedna zemlja, Bosna i Hercegovina, u kojoj su Hrvati konstitutivan i ravnopravan narod, uhvati korak u procesu pristupanja. Tako da je za nas to glavni prioritet”, poručio je.

Premijer je kazao da nije realno očekivati da Bosna i Hercegovina na ovom samitu dobije datum za početak pregovora, dodavši da je to stvar procedure. Sada se, pojasnio je, očekuje odluka o otvaranju pregovora, zatim Komisija treba predložiti pregovarački okvir koji se usvaja na Vijeću i tek onda slijedi odluka o datumu i sazivanju prve međuvladine konferencije o pristupanju.

“Treba biti realan i biti svjestan da je odluka koja se danas donosi za BiH povijesnog karaktera i tu nema nikakve dileme”, naglasio je Plenković.

Upitan postoji li mogućnost da neke države članice povežu pitanje otvaranja pregovora s BiH s davanjem datuma za početak pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, premijer je naglasio da to ne dolazi u obzir.

“Mi smo tu i nema nikakve šanse da se danas ili sutra, ovisno koliko će Europsko vijeće trajati, ne donese odluka za Bosnu i Hercegovinu. Mi smo tu koji ćemo osigurati da se to dogodi”, poručio je.

Za Hrvatsku je, dodao je, neprihvatljivo da se to povezuje i da ona istodobno podržava i Ukrajinu i Moldaviju.

“Mi smo za podršku našim prijateljskim zemljama Ukrajini i Moldaviji, ali svakako želimo da se ova odluka za BiH donese i tako će i biti”, rekao je Plenković.