Pravoslavni vjernici danas slave Božić

Pravoslavni vjernici, koji poštuju Julijanski kalendar, danas slave Božić – rođenje Isusa krista, najradosniji kršćanski praznik, u svim pravoslavinim crkvama u Republici Srpskoj jutros su služene liturgije.

Episkop banjolučki Jefrem u Sabornom hramu Hrista spasitelja u Banjoj Luci u ponoć i jutros predvodio je svetu arhijerejsku liturgiju.

Božić po julijanskom kalendaru danas slave Ruska, Gruzijska, Makedonska i Srpska pravoslavna crkva, Jeruzalemska patrijaršija, Kopti i neki manastiri na Svetoj gori u Grčkoj. Proslava Božića počela je u nedjelju navečer svetim liturgijama.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej služio je prvu božićnu liturgiju u Hramu Svetog Save na Vračaru, u prisustvu državnih i vojnih funkcionera, predstavnika vjerskih zajednica u Srbiji i velikog broja vjernika.

Patrijarh Moskovski i cijele Rusije Kiril služio je liturgiju u središnjem hramu Hrista Spasitelja u Moskvi kojoj je prusustvovao i premijer Dmitrij Medvedev sa suprugom Svetlanom, kao i mnogi visoki državni dužnosnici.

Mjere sigurnosti oko pravoslavnih hramova i manastira u Moskvi znatno su povećane u nedjelju navečer.
U Božićnoj poslanici, patrijarh Kiril pozvao je na milosrđe i toleranciju, na vršenje dobrih djela kako bi se stvarnost makar malo izmijenila na bolje.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin prisustvovao je liturgiji u selu Ljesnoe, u Krasnodarskom kraju, u blizini Sočija, gdje se nalazi njegova rezidencija.

Čestitajući Božić pravoslavnim vjernicima i svim Rusima, Putin je kazao da je to praznik koji vjekovima objedinjuje oko duhovno-moralnih vrijednosti koje su igrale posebnu ulogu u povijesti Rusije i služe kao oslonac društva.

Egipatski Kopti okupili su se u glavnoj katedrali u Kairu na večernjem služenju koje je predvodio novi poglavar Tavadros Drugi.

Koptima je ovo prvi Božić poslije izbora islamiste Mohameda Morsija za predsjednika i usvajanja novog Ustava za koji se smatra da naginje islamizmu.

Morsi je čestitao Božić Tavadrosu, a na služenju su prisustvovali njegovi suradnici.

Josipović i Milanović nazočili svečanoj arhijerejskoj liturgiji

Jučer je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan Pavlović, predvodeći na Badnjak bogoslužje u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, pozvao vjernike na molitvu za mir i zajedništvo.

Svečanoj arhijerejskoj liturgiji nazočili su i predsjednik Republike Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović sa suprugama, čiji su ulazak i izlazak iz prepunog hrama Preobraženja Gospodnjeg vjernici pozdravili pljeskom.

“Dolazak hrvatskog državnog vrha na večerašnje bogoslužje izuzetna nam je radost, čast i ohrabrenje”, istaknuo je mitropolit Jovan, te pozvao vjernike na molitvu za mir, slogu i zajedništvo.

“Ovo je novo vrijeme kada naši najviši državni dužnosnici dolaze na badnju večer, praznik Kristova rođenja, da budemo zajedno i osjetimo međusobnu podršku”, rekao je mitropolit, predvodeći večeras u Zagrebu posvetu badnjaka.

Vjernike je pozvao na jedinstvo u poštivanju dužnosti na koje ih je obvezao Bog, kao najveći autoritet mirotvorstva i zajedništva. “Mirotvorstvo uzdiže čovjeka do najvećeg dostojanstva, napretka i blagoslova u društvu”, poručio je mitropolit. Vjernike je pozvao da se prepuste vodstvu božanske milosti i čiste savjesti.