Predstavljena online inačica Hrvatske enciklopedije

Leksikografski zavod (LZ) “Miroslav Krleža” svečano je predstavio mrežno izdanje “Hrvatske encikopedije”, najopsežnije enciklopedijsko izdanje toga Zavoda.

hrvatska-enciklopedija-na-internetu-2Izdanje se temelji na tiskanom izdanju “Hrvatske enciklopedije”, objavljenom u 11 svezaka od 1999. do 2009. godine i proširenom i dopunjenom brojnim člancima. Riječ je o jednom od najvažnijih projekata Zavoda od njegova osnutka, istaknuto je na predstavljanju kojem su, među inima, nazočili i premijer Zoran Milanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić te rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš.

Predstavljajući enciklopediju, glavni ravnatelj LZ-a Antun Vujić rekao je da i tiskovna i mrežna leksikografije teže širenju i sistematiziranju znanja, a kao prednost mrežne leksikografije izdvojio je mogućnost izmjena i ispravaka, odnosno osuvremenjavanja i unaprjeđivanja njezinih članaka.

Mrežna inačica enciklopedije napravljena je u posljednjih godinu dana, a njena posjećenost, istaknuo je Vujić, sve je veća.

“Možemo reći da smo se odlijepili od piste, ali tek polijećemo”, slikovito je Vujić opisao sadašnji trenutak mrežnog izdanja “Hrvatske enciklopedije” za koju je rekao da ima potencijale postati središnje mrežno mjesto Zavoda.

Čestitajući LZ-u na projektu mrežne “Hrvatske enciklopedije”, premijer Milanović istaknuo je važnost Miroslava Krleže u osnivanju Zavoda te važnost ove institucije kakvu, rekao je, nemaju ni razvijenije države od Hrvatske.

“Hrvatska je mala zemlja i mora još puno raditi da bi dosegla ekonomski prosjek Europske unije i nije sramota biti ispod prosjeka među najnaprednijim i najbogatijim društvima. Kada je u pitanju leksikografija, mi imamo svoj Leksikografski zavod i dok je hrvatske Vlade, bilo koje, on će opstati i prilagođavati se novim uvjetima, a to je jako težak zadatak. Imamo sreću da imamo ustanovu koji mnogi narodi mali i veći narodi od nas nemaju i to treba čuvati. To je nacionalno blago”, poručio je.

Postojanje takvog zavoda, dodao je, nije pitanje novaca ni imperativa zarade. “Da je to kriterij, Leksikografskog zavoda ne bi bilo”, dodao je naglasivši da ustanova poput LZ-a mora postojati zbog nas samih.

Ministar Jovanović rekao je da je današnje predstavljanje mrežnih stranica dokaz da je LZ hram znanja te naglasio da je znanje moć i istaknuo da je hrvatskoj Vladi znanje i obrazovanje na prvom mjestu.

Mrežne stranice Hrvatske encikopledije koja je besplatna i dostupna svima predstavio je njezin glavni urednik Slaven Ravlić navevši da je u njoj sudjelovalo više od tisuću autora te da svaki korisnik može postavljati pitanja, komentirati i reagirati na objavljene članke.

“Medij interneta omogućio je da enciklopedija nema prostornu, ali ima enciklopedijsku zadanost, odnosno pravila koja su poštivana u izradi članaka”, rekao je Ravlić.

Članci mrežnog izdanja povezani su s drugim digitaliziranim izdanjima LZ-a – Hrvatskim biografskim leksikonom, Filmskim leksikonom, Nogometnim leksikonom, Enciklopedijom “Miroslav Krleža” i Istarskom enciklopedijom.