PREMINULA JE ZDENKA VUČKOVIĆ, pjevačica koja je otpjevala neslužbenu himnu Zagrebu – “Zagreb, Zagreb”

PREMINULA JE ZDENKA VUČKOVIĆ, pjevačica koja je otpjevala neslužbenu himnu Zagrebu – “Zagreb, Zagreb”

U 78. godini nakon kratke i teške bolesti preminula je poznata hrvatska pjevačica Zdenka Vučković, potvrdio nam je za 24 sata njezin dugogodišnji prijatelj Ronald Braus. Zadnje dane svojeg života provela je u jednom zagrebačkom domu za starije.

“Pamtit ću je po vječitoj svježini, energiji, neiskvarenosti. Bila je naša prva djevojčica koja je postala zvijezda, koja je ostvarila sjajnu karijeru” rekao nam je neutješni Braus.

Rođena je u Zagrebu 20. lipnja 1942. godine u građanskoj obitelji. U karijeri dugoj više od 60 godina osvojila je publiku hitovima kao što su “Mala djevojčica”, kojeg je otpjevala s legendarnim Ivom Robićem.

“Dan nakon što smo Ivo Robić i ja 1958. na Opatijskom festivalu otpjevali ‘Moja mala djevojčica’, iz hotela Kvarner nije se moglo ni ući ni izaći. Ljudi su se u redovima gurali za autograme. Želim svakom pjevaču da barem jednom doživi takav prijam publike”, rekla je Zdenka u jednom od zadnjih intervjua.

Kad je otpjevala neslužbenu himnu Zagrebu, “Zagreb, Zagreb”, njezin status ikone zabavne glazbe više nije bio upitan. Kad bi prošla ulicom, mame bi šaputale djeci: “Vidiš, pjesmu ‘Zeko i potočić’ pjeva ova teta”, a onda bi joj djeca prilazila.

“Tražili su da im pjevam, a ja sam uvijek htjela da pjevamo zajedno. I tako smo nasred ceste pjevali i ‘Zeku i potočić’ i ‘Moju malu djevojčicu’. Onda sam morala ići pa su trčali za mnom, bili tužni…”, ispričala je jednom prilikom Zdenka.

Od festivalske scene oprostila se 1989. na Zagrebačkom festivalu, kada je nastupila s pjesmom “Odrasla je djevojčica mala”. Godine 1991. je sa Severinom, koja se tek probijala na scenu, izvela pjesmu To Love Somebody, a 2010. je na Splitskom festivalu nastupala s Lukom Nižetićem.

Foto: Screenshot Youtube