Preminuo je Damir Jovičević, kapetan legendarne Slavije koja je u opkoljeni Dubrovnik donosila nadu

Preminuo je Damir Jovičević, kapetan legendarne Slavije koja je u opkoljeni Dubrovnik donosila nadu
Foto: Screenshot Youtube / DUTV

Preminuo je kapetan Damir Jovičević kojeg pamtimo kao zapovjednika legendarnog broda ‘Slavija’ koji je tijekom Domovinskog rata nizom pomorskim poduhvata spajao Rijeku i Dubrovnik.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković tim povodom objavio je emotivnu poruku na Facebooku.

“S tugom smo primili vijest kako nas je napustio kapetan Damir Jovičević. Povijest Dubrovnika i Republike Hrvatske pamtit će ga kao zapovjednika ‘Slavije’, broda koji je predvodeći Konvoj Libertas u ranjeni i opkoljeni grad, u najtežim vremenima, donio prijeko potrebnu nadu.

Humanitarna akcija Konvoj Libertas ukorijenjena je duboko u srcima Dubrovčana zbog osjećaja zajedništva i nagovještaja slobode koja nam je pružena uplovljavanjem ‘Slavije’ i drugih brodova. Tog dana, 31. listopada 1991., svijet je saznao pravu istinu o gradu koji je branio svoju slobodu.

Dubrovnik će zauvijek pamtiti i sve što je kapetan Jovičević činio od samog početka napada na Grad i blokade u Domovinskom ratu. Zahvaljujući njegovoj, ali i velikoj hrabrosti cijele posade, naš grad nikad nije bio u potpunosti odsječen od ostatka Hrvatske.

U ime Grada Dubrovnika i moje osobno ime izražavam iskrenu sućut”, stoji u gradonačelnikovoj objavi na stranicama Grada.”