Preminuo je Đuro Dečak, umirovljeni hrvatski general i bivši saborski zastupnik

Foto: MORH

Nakon duže bolesti preminuo je Đuro Dečak, umirovljeni general-pukovnik i bivši političar, objavio je Večernji list.

Dečak je rođen 18. siječnja 1952. u Lanki (Gradina) kod Virovitice. Završio je automehaničarski zanat, studirao na Prometnom fakultetu, a završio je Višu ekonomsku školu u Osijeku, prema podacima iz biografije koju je Večernji list objavio prije nekoliko godina.

Jedan je od osnivača HDZ-a u Virovitici u kolovozu 1989., a u siječnju 1991. Kontraobavještajna služba bivše JNA (KOS) uhitila ga je s još dvojicom Virovitičana pod optužbom za krijumčarenje oružja i pokušaja organiziranja oružane pobune protiv SFRJ. Osuđen je na tri godine zatvora, a pušten je nakon tri mjeseca, nakon čega postaje časnikom Hrvatske vojske.

Kao član Kriznog štaba organizirao je dragovoljce za obranu, bio zapovjednik pakračkog sektora i 127. virovitičke brigade te načelnik Zbornog područja Đakovo.

Na izborima 1992. izabran je u Sabor, no svoje je mjesto prepustio drugima zato što je bio u aktivnoj vojnoj službi.

Godine 1997. izabran je za župana Virovitičko-podravske županije, a 2000. ponovno je izabran u Sabor, u kojem je bio i predsjednik Odbora za ratne veterane. Bio je dugogodišnji predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, kao i predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza.