Preminuo počasni predsjednik HSS-a Josip Torbar

josip-torbarPočasni predsjednik HSS-a i bivši saborski zastupnik Josip Torbar umro je u subotu u Zagrebu u 92. godini života, priopćio je danas HSS. Komemoracija će se održati u Središnjici HSS-a u Zagrebu u četvrtak, 11. srpnja u 11 sati, a posljednji ispraćaj na groblju Mirogoj istoga dana u 12,30 sati.

Josip Torbar rođen je 24. lipnja 1922. u Zagrebu gdje je doktorirao na Pravnom fakultetu. Više od 45 godina proveo je u emigraciji, najviše u Južnoj Americi, SAD-u i na kraju u Rimu.
Torbar je u emigraciji radio na organiziranju HSS-a, te je kao uski suradnik Vladka Mačeka i Jurja Krnjevića 1980. izabran za potpredsjednika i kasnije predsjednika Središnjeg odbora HSS-a u inozemstvu.

Na ujediniteljskoj skupštini domovinske Hrvatske seljačke stranke 1991. godine kao predsjedatelj Središnjeg odbora HSS-a, zajedno sa svim članovima Središnjeg odbora i formalno prenosi sve ovlasti Središnjeg odbora na domovinski HSS, čime je bio osiguran formalno pravni kontinuitet Hrvatske seljačke stranke od utemeljenja Stranke 1904. do danas. U Hrvatsku se konačno vraća 1993. godine otkad stalno živi u Zagrebu.

1996. godine izabran je za počasnog predsjednika HSS-a te tako dalje djeluje u Stranci.

2000. godine izabran je za zastupnika u Hrvatski sabor. Kao najstariji izabrani zastupnik predsjeda 2. veljače 2000. konstituiranjem četvrtog saziva Hrvatskog sabora do izbora novog predsjednika Sabora, Zlatka Tomčića tadašnjeg predsjednika HSS-a.

Kao zastupnik u Saboru bio je član Odbora za vanjsku politiku, član Odbora za useljeništvo, član Odbora za međuparlamentarnu suradnju te član Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.