Prije rata u BiH Naser Orić je čuvao Miloševića i ratovao za Srbiju na Kosovu

Foto: Screenshot Youtube

Naser Orić, ratni zapovjednik obrane Srebrenice, prije rata je, kao pripadnik srbijanske specijalne policije u više navrata “smirivao demonstracije” na Kosovu.

“Točno, bio sam pripadnik specijalnih jedinica MUP-a Srbije i u nekoliko navrata bio sam na Kosovu kada je trebalo smiriti neke demonstracije koje su pokretali Albanci”, potvrdio je Orić u izjavi za beogradski Kurir.

Kurir piše i da je bio i Miloševićev tjelohranitelj, ali Orić svoju ulogu opisuje drugačije: “Nisam bio u njegovom osobnom osiguranju, već su našu jedinicu angažirali u zavisnosti od procjene situacije prilikom nekih većih skupova, poput onog na Gazimestanu 1989. godine.”

S Miloševićem se, kaže, susreo u haaškom pritvoru (Orić je bio optužen za zločine nad Srbima u Srebrenici, ali mu u Haagu krivica nije dokazana) imali su “korektan odnos”. Nakon onih poznatih demonstracija u Beogradu u ožujku 1991. protiv Miloševića, Orić je, tvrdi Kurir, uhitio i Vuka Draškovića, jednog od vođa tih demonstracija koje je Milošević ugušio slanjem tenkova na beogradske ulice.

“To je točno, ali samo sam obavljao svoj posao. I to korektno. Onako kako sam uvijek radio i prije rata, i tijekom rata, a i sada”, rekao je Orić.