PRIJETI NESTAŠICA DIZELA: Hrvatski prijevoznici procjenjuju da će biti velikih problema

Foto: Pixabay

Europi zbog rata u Ukrajini prijeti nestašica dizela koji čini gotovo 70 posto udjela u ukupnoj količini goriva, a koristi ga oko 40 posto europskih automobila i što je najgore gotovo sav teretni prijevoz!

Gorivo je to koje pokreće prijevoz roba i gospodarstvo, zbog čije bi nestašice sve moglo dodatno poskupjeti. Loša je vijest i što zbog rata u Ukrajini dobrih vijesti nema na vidiku, objavila je televizija N1.

“U tom slučaju će sve stati. Mi nemamo nekakvih alternativnih prijevoza tipa željeznice, da je veliki udio željeznice u prijevozu roba. Tako da se bojim da će biti ozbiljnih problema. U prijevoznom procesu udio goriva nam je sada 60 posto, što je – eto jednostavno nepodnošljivo”, objasnio je za Dnevnik Nove TV Zdravko Bubnić, predsjednik Ceha prijevoznika pri HOK-u.

Nepodnošljivo je stanje i poljoprivrednicima i ribarima kojima je cijena plavog dizela skočila za 100 posto! A sve bi ovo moglo potrajati.

“Iako nema embarga na izvoz nafte i derivata iz Rusije, brodovi nerado ulaze u Crno more gdje plutaju mine. Vrlo su visoke vozarine, osiguravajuće kuće traže puno novaca za osiguranje takvih brodova i tereta. Prema tome, to će trajati dokle god traje rat”, naveo je Davor Štern, stručnjak za energiju.

Štern spas vidi u čim bržoj aktivaciji rafinerije Rijeka.

“Nije do kraja modernizirana, ali proizvodi vrlo kvalitetna goriva tako da mi možemo dočekati turističku sezonu i iduću zimu bez brige”, dodao je.

Većina europskih rafinerija zatvorila se zbog zelene tranzicije EU i ne može se tako brzo pokrenuti.

Koliko toliko dobra vijest za Europu jer i struja poskupljuje je činjenica da je lani u Europi registrirano prvi puta novih električnih vozila više nego onih koje pokreće dizel. Svako peto novo vozilo u Europi je električno, dok je Hrvatska na mizernih tri posto.

Omjer benzinaca i dizelaša u Hrvatskoj je gotovo pola pola.

Benzinci se više voze u Primorsko-goranskoj, Istarskoj i Šibensko-kninskoj županiji, dok su u Vukovarsko-Srijemskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Krapinsko-zagorskoj dva od tri automobila – dizelaši.