Promocijom knjiga Ivana Alerića, u subotu počinju Šimićevi susreti

Prezentacijom knjiga Ivana Alerića “Maskembal pod tuđom maskom”, “Dani od pijeska” i “Krevet od kamena” 3. studenoga u Drinovcima bit će otvorena jedna od najstarijih kulturno-književnih manifestacija u BiH “Šimićevi susreti”.

U prezentaciji će sudjelovati spikerica hrvatskoga radija Rosanda Tometić, prvak drame HNK Zagreb Goran Grgić, pisac, književni kritičar i kinjiževni teoretičar dr. sc. Branko Bošnjak te autor kniga doc. dr. sc. Ivan Alerić, rođeni Drinovčanin, koji živi u Zagrebu.

Nakon toga, 7. studenoga, u kinodvorani u Grudama Hrvatsko narodno kazalište Mostar premijerno će izvesti glazbeno-scensko-poetski kolaž Hercegovina.

Dana 10. studenoga u foajeu HNK Osijek pod nazivom Antun Branko Šimić i Slavonija predstavit će se dvostruki nosač zvuka i knjiga Grudsko pivanje i bit će održano predavanje o A. B. Šimiću.

U Franjevačkoj galeriji na Širokom Brijegu 13. studenoga gostuje Galerija Slavko Kopač iz Vinkovaca s izložbom slika Katarine Žanić-Michieli, tada će biti predstavljena i knjiga “Koja je boja tuge”, autorice Vinkovčanke Tatjane Kurolt, a u glazbenom djelu nastupit će klapa Bratovština Gorica-Sovići.

Dodjela godišnje nagrade Antun Branko Šimić časnoj sestri Mariji od Presvetog Srca Anki Petričević, kao i predstavljanje monografije o časnoj sestri Anki Petričević bit će 16. studenoga u Mostaru u Galeriji kraljice Katarine.

Središnji događaj ovogodišnjih 49. Šimićevih susreta bit će u Drinovcima u nedjelju, 18. studenoga. Tada će nakon svete mise za Antuna Branka i Stanislava Šimića, koja će biti u 11 sati u župnoj crkvi u Drinovcima, biti priređena Akademija u čast književnicima Šimićima.

Na Akademiji će, uz ostale, sudjelovati akademik Jevrem Brković, glazbenica Lucija Zovko, zbor OŠ iz Drinovaca, nagrađeni mladi pjesnici i književnici.

Ovogodišnji 49. Šimićevi susreti završavaju u Galeriji u Vinkovcima 22. studenoga Otvaranjem izložbe grafika pod nazivom Seizmografski zapisi duše, autora Darka Dugandžića, asistenta na ALU Široki Brijeg.