Propao Bandićev plan, ništa od novih parkirališnih zona

Nakon što nije prošao izvještaj o izvršenju gradskog proračuna za 2013., zastupnici zagrebačke Gradske skupštine nisu danas prihvatili ni prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o novom načinu naplate parkiranja po kojem su se u Zagrebu uz postojeće četiri trebale uvesti još dvije parkirališne zone.

milan_bandic
Taj je prijedlog podržalo 18 gradskih zastupnika, a njih 26 bilo je protiv.

U raspravi je potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) istaknuo kako je intencija tog prijedloga naplata parkiranja stanarima, koji bi time plaćali još jedan porez na motorna vozila. On tvrdi da je naplata parkiranja sada isplativa jedino u prvoj i drugoj zoni, a već treća zona se ne isplati.

Tomislav Stojak (HNS) rekao je da zdrav razum odmah kaže kako to ne treba podržati. To je odluka kojom Bandić želi građanima uvesti novi harač, pa je ne treba ni u kojem slučaju podržati, poručio je Stojak.

Potpredsjednica Gradske skupštine Jelena Pavičić Vukičević (lista Milana Bandića) rekla je da se u prijedlogu ne kaže da će se parking naplaćivati na području cijelog Zagreba, nego tamo gdje ljudi to zatraže.

Zvane Brumnić (SDP) odvratio je kako se iz prijedloga vidi upravo da će se parking naplaćivati u cijelom gradu. Ne vidim da se tom odlukom rješava problem parkiranja, ništa se ne rješava osim što se građanima uzima novac, rekao je.

Potpredsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) također tvrdi da se de facto radi o novom porezu jer se Bandić vodio idejom da će smanjiti cijene parkiranja, ali će proširiti zone, samo da Grad nije u minusu.

Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) rekao je u ime Kluba HSLS-HSS kako je apsurdno da su se spustile cijene parkiranja u centru grada, a žele se uvesti parkirališna mjesta u dijelovima grada koji za to nemaju uvjete.

Podsjetio je da su gradonačelniku dali ovlasti da u postojeće četiri parkirališne zone može širiti blokove i određivati cijene. “Ne vidim nikakav smisao da uvodimo još dvije zone”, poručio je Kosor.

Takva bi odluka izazvala revolt više od 80 posto građana. “Političke prijedloge bez podloge struke ne možemo prihvatiti”, rekao je Kosor.

Na toj točki dnevnog reda došlo je do malog incindenta kada je zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin zastupnicima prigovorila da pola sata pričaju “o onome što nema veze s dnevnim redom” te im poručila – ako im je dosadno neka izađu van.

Tada je HDZ-ov zastupnik Mario Župan zatražio stanku te poručio Vesni Kusin da nije dorasla zadatku i zatražio ispriku zastupnicima.

Nakon stanke Mikulić je poručio Kusin da je ona gost u Skupštini gdje je nitko nije omalovažavao niti vrijeđao, pa neka ni ona to ne čini drugima.

Prigovorio joj je također da je danas s ljudima koji su je svojedobno smijenili s mjesta ravnateljice Galerije Klovićevi dvori.