Proslavljena 45. godišnjica osnivanja župe sv. Mihovila u Kolibama

Mons. Egon Kapallari, biskup austrijske biskupije Graz-Seckau predvodio je u subotu, 29. rujna u župi sv. Mihovila u Kolibama u Bosanskoj Posavini u zajedništvu s mons. Bosiljkom Rajićem, izaslanikom nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, domaćim župnikom don Ilijom Marinovićem, te desetak svećenika, na hrvatskom jeziku euharistijsko slavlje povodom proslave 45. obljetnice i patrona te župe.

Biskup Kapellari je na početku Mise iskazao svoju radost što taj važan događaj slavi zajedno sa župljanima Koliba, kojima njegova biskupija već jedanaest godina pomaže u izgradnji crkve i obnovi toga kraja, koji je u Domovinskom ratu doživio velika ratna razaranja i izgon svih Hrvata katolika,.

“Ponovo izgrađena crkva u Kolibama znak je da nepravedno nasilje nije uvijek jače od snage mira, nego je znak da milosrđe može biti jače od mržnje. Tome nas uči Krist i njegova majka Marija, koju mi častimo kao Kraljicu Mira, na poseban način i u ovoj zemlji”, naglasio je biskup Kovapellari.

Kako je nedavno u tu crkvu, koja je u Domovinskom ratu do temelja bila porušena, a sada uz pomoć biskupije Graz-Seckau iznutra i izvana obnovljena, postavljen poseban objekt ukupne veličine 7,70 metara kojega čine, oltarni dio zajedno s tabernakulom, križ i Kristov korpus, čiji je znakovito jedan dio nagoren – dar austrijskog umjetnika Jörga Rocksaria, biskup Kapellari je pojasnio: “Ovaj drveni korpus koji prikazuje Krista, koji u rukama drži trnovu krunu znači da patnja nije bila njegov kraj, jer je svojim uskrsnućem pokazao da na kraju u ovome svijetu zlo neće pobijediti, da je trnova kruna za kršćane u ovoj napaćenoj zemlji, nadamo se, za dugo vremena ili zauvijek skinuta. Postoji nada u bolju budućnost, ostvarivu uz zajedništvo svih katolika, koje prelazi uske crkvene granice. Ako se svi zaufano molimo anđelima, a vi napose sv. Mihovilu, svom nebeskom zaštitniku tada će se i u ovoj vašoj izranjenoj zemlji čuda češće događati”, poručio je na kraju biskup Kapellari.

Po zamisli autora Rockarica cijela oltarna slika prikazuje posljedice ratnih razaranja, ali i obnovu i bijedu stanovništva. Zato je i osnovno tijelo i križ izradio od zacrnjenog, izgorjelog lipovog drveta. Pri dnu križa je tabernakul u obliku kugle koja se vrti oko svoje osi, a uokvirena zlatom simbolizira zemlju na kojoj se unatoč svemu sve i dalje vrti i kreće. Pukotine u drvetu korpusa kao i zlatne kugle sinonim su prirodnog tijeka života s njegovim manje lijepim i prolaznim stranama.

U znak zahvale domaći župnik don Marinović umjetničkim je slikama, koje prikazuju novosagrađenu župnu crkvu, darovao biskupa Kapellarija kao i nekoliko predstavnike njegove biskupije, iz župa St. Veit am Vogau i Holleneg: Joseffa Knappa, Jörga i Wernera Roskanica i Franza Edera, koji su za tu prigodu u Kolibe došli s još pedesetak vjernika.

Zajedno s domaćim župnikom don Marinovićem biskup Kapellari obišao je veći dio župe gdje je i osobno mogao vidjeti što su sve učinili agresori u nedavnom ratu župljanima te župe, kojih je prije rata bilo blizu dvije tisuće, a vratilo ih se tek devetoro.

Dan ranije Biskup je boravio u franjevačkom samostanu u Slavonskom Brodu u prijateljskom posjetu gvardijanu fra Sebastijanu Goleniću, koji je nekoliko godina bio na službi u njegovoj biskupiji, koja je prihvaćala i zbrinjavala mnogobrojne izbjeglice iz Bosne. [kta/b.l.]