Prosvjed u Novom Pazaru, ozlijeđena tri policajca

Oko 1.000 muslimanskih vjernika prosvjeduje u Novom Pazaru zbog izgradnje vrtića na zemljištu za koje tvrde da pripada Islamske zajednice u Srbiji. Kako je prenio B92, policija je blokirala sve prilazne ulice do parcele gdje se gradi vrtić.

Prosvjednici su na policiju bacili nekoliko kamenica, nakon čega su predstavnici Islamske zajednice apelirali na okupljene da ne izazivaju incident. Lakše su ozljeđena su tri policajca i nekolicina prosvjednika.

Okupljeni uzvikuju “Rasime lopove”, “Suljo lopove”, “Rasime Srbine”, “Suljo Srbine”, kao i “Allah je najveći”. Prosvjedu nazoči najuže rukovodstvo Islamske zajednice u Srbiji.

Skup osigurava veliki broj pripadnika policije, a nedaleko od kordona nalazi se i jedan kamion cisterna sa montiranim vodenim topom. U džamijama Novog Pazara jučer je, nakon molitve, pročitan poziv vjernicima da se danas okupe na tom mjestu i mirno prosvjeduju zbog izgradnje vrtića.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić tvrdi da grad želi vrtić izgraditi na zemljištu te zajednice, koju je oduzela komunistička vlast nakon Drugog svjetskog rata. Načelnik Gradske uprave Novog Pazara Sulejman Nicević ranije je rekao da je spornu parcelu općina kupila 1982. godine od Islamske zajednice za tadašnjih 754.510 dinara i ona je od tada u vlasništvu grada po legalnom i zakonitom pravnom procesu.

Danas se održava i izvanredni Sabor Islamske zajednice u Srbiji na kojem će se raspravljati o aktualnim problemima. Početak Sabora bio je otvoren za javnost, dok je rasprava i usvajanje zaključaka iza zatvorenih vrata.

Sporenja dvije islamske zajednice u Srbiji – Islamska zajednica Srbije, sa sjedištem u Beogradu koju predvodi reis Adem Zilkić i koja za svoj duhovni centar smatra Beograd, i Islamska zajednica u Srbiji, sa sjedištem u Novom Pazaru, koja za svoj duhovni centar smatra Sarajevo – sve su izraženija. Prije nekoliko mjeseci nastao je problem oko izbora bošnjačkog Nacionalnog vijeća u Sandžaku, potom je došlo do sukoba zbog parcele za izgradnju vrtića, koji je povod današnjem prosvjedu, a sada je aktualan i problem vjeroučitelja.

Upravo o ovim problemima raspravljat će se na Saboru islamske zajednice u Novom Pazaru, ali će se, kako je najavljeno, nastaviti i s internacionalizacijom problema koje pripadnici te vjerske zajednice imaju u Srbiji.