Protiv Srboljuba Stankovića podignuta optužnica za razaranje Čilipa

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo je 29. studenoga optužnicu protiv službeno neimenovanog državljanina Srbije rođenog 1950. “zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva”.

Portal Dalmacijanews piše da je po svemu sudeći je riječ o tadašnjem majoru Srboljubu Srbi Zdravkoviću. Njemu se stavlja se na teret da je od 5. do 7. listopada 1991. kao zapovjednik 3. motoriziranog bataljuna 5. motorizirane brigade JNA, nakon što je njegova jedinica okupirala Čilipe “suprotno propisima međunarodnog ratnog i humanitarnog prava naredio podčinjenima da zapale Čilipe pri čemu je 90 obiteljskih kuća, gospodarskih i drugih javnih objekata potpuno uništeno”.

Srboljub Zdravković nije nepoznat lik iz srpsko-crnogorske agresije na hrvatski jug. Prema podacima srpskog Helsinškog odbora za ljudska prava o ratnim zbivanjima oko Dubrovnika, Zdravković je predvodio okupaciju Mokošice, zapovijedao je snagama na Osojniku, a u dokumentarnoj seriji crnogorske televizije o “ratu za mir” snimljen je kako se hvali zauzimanjem Cavtata i Čilipa.

Na jednoj snimci jasno ga se čuje kako kaže “Ja sam sve to spalio”, razgovarajući s uplašenom staricom na Zvekovici, opravdavajući se da se iz Ćilipa pucalo na njegove vojnike, piše Dalmacijanews.