Pupovac ima plan koji se neće svidjeti SDP-u i Zoranu Milanoviću

Foto: Screenshot

SDP-u bi u sedmoj izbornoj jedinici vjerojatno planove mogao pomrsiti SDSS, čiji predsjednik Milorad Pupovac najavljuje promjenu strategije. Naime, moguće je da će SDSS na izbore sa svojom listom!

“Nemamo još konačnu odluku. Već dulje o tome razgovaramo, a ako bismo išli na opće izbore onda bi to bilo samo u jednoj izbornoj jedinici. Razmatramo samostalni izlazak na izbore u sedmoj izbornoj jedinici. Odluku ćemo donijeti vrlo brzo”, izjavio je Pupovac za Jutarnji list.

Osvoji li mandat u sedmoj izbornoj jedinici, to bi značilo da će SDSS u idućem sazivu Sabora imati četiri zastupnika jer će sigurno imati svoju listu i u 12. izbornoj jedinici, u kojoj se biraju manjinski zastupnici. Srpska nacionalna manjina ima zajamčena tri saborska zastupnika i uvijek ih dobiva upravo SDSS.

Pupovac je podsjetio kako je SDSS četiri puta do sada izlazio na opće izbore, a istovremeno i na izbore u 12. izbornoj jedinici. Dvaput je to bilo u koaliciji sa SDP-om, na čijim su listama bili i njihovi kandidati. Jednom je Slobodan Uzelac sam išao na izbore, a na izborima 2000., SDSS je samostalno izašao na izbore u devetoj izbornoj jedinici. Nositelj liste bio je Pupovac, no lista nije osvojila nijedan mandat.

Premda nije želio reći koja se izborna jedinica razmatra za predstojeće parlamentarne izbore, logika govori da bi to mogla biti sedma izborna jedinica. U to, teritorijalno najvećoj, izbornoj jedinici živi značajan broj birača srpske nacionalnosti, a posebno na područjima stradalima u potresu.

Tradicionalno su birači srpske nacionalnosti na općim izborima bili najskloniji SDP-u, no na ovima bi te glasove želio uzeti SDSS. Ukoliko i ne dođe do mandata, SDSS bi lako mogao odnijeti dio glasova SDP-u te na taj način pomoći HDZ-u.