PUTINOV PROPAGANDIST: “Hrvatsku treba likvidirati! Mađarska će uzeti sjeverni dio, a ostatak Srbija!”

Foto: Screenshot Youtube

Mihail Hazin, analitičar prorežimske medijske kuće Sputnjik, nekadašnji suradnik Vladimira Putina (radili su zajedno jedno vrijeme 90-ih u Jeljcinovoj administraciji) te član savjeta Međunarodnog euroazijskog pokreta, nevladine organizacije koja ima podružnice u 30-ak država i propagira proruske stavove ili, kako sami kažu, “konzervativnu revoluciju”, u jednom svom intervjuu za bjelorusku agenciju Belsat navodi skoru propast Europske unije, piše Jutarnji list.

Smatra da će se to dogoditi za dvije do tri godine, a pogotovo će se ubrzati ako na vlast dođe Donald Trump. Hazin tvrdi da EU obrambeno stoji loše, pogotovo jer će ju SAD ostaviti da se sama brani.

Prema Hazinovu mišljenju, Europa ima samo 350, najviše 400 tisuća vojnika koje može poslati na prvu crtu (misli, naravno, prema Rusiji) te će braniti liniju od Baltika do Alpa.

Hazin nadalje fantazmagorično i tragikomično “rasuđuje” kao da je sve to samo po sebi jasno, ali bilo bi tužno da on ipak nije “mainstream” režimski analitičar i u Rusiji očito razmišljaju na ovakav način. “A što će u tom slučaju biti s Poljskom, Rumunjskom i Bugarskom”, pita se Hazin, ne uzimajući u obzir ni NATO, ni to da u EU živi pola milijarde ljudi te da je ekonomski deset puta jača od Rusije. Uvjeren je da će se u tom slučaju granice Europe vratiti na stanje 1945. godine.

Zanimljivo je i Hazinovo razmišljanje o Hrvatskoj. “Ne zaboravimo da Viktor Orbán stalno govori da je Mađarska uvijek imala izlaz na more i da je bila pomorska država.” A da bi se to dogodilo, treba, prema Hazinovu mišljenju, “likvidirati Hrvatsku”.

“Zamislimo tu situaciju da u trenutku raspada EU Mađarska i Srbija odluče da Hrvatsku treba likvidirati”, kaže benevolentno Hazin.

Srbija, kaže, ali ne objašnjava kako, uzima Bosnu i Hercegovinu, a “znamo da Hrvatska ima usku obalu i samo je nekoliko kilometara udaljena od bosanskih planina. Mađarska bi uzela sebi sjeverni dio Hrvatske s morem, a ostatak Srbija”, lakonski zaključuje Hazin, napominjući kako Orbán stalno govori da mu “treba izlaz na more”.