Radmanović: Hrvati u BiH nisu ravnopravni

josipovic-pbihU dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj stiglo je tročlano Predsjedništvo BiH. Nebojša Radmanović, Bakir Izetbegović i Željko Komšić gosti su predsjednika Ive Josipovića. Dok je Josipović prošle godine BiH posjetio čak četiri puta, bosanskohercegovačko Predsjedništvo u Zagrebu nije bilo pune četiri godine.

Predsjedništvo BiH primljeno je na Pantovčaku uza sve državne počasti. Na ulazu na Pantovčak, izaslanstvo BiH dočekalo je 10-ak hrvatskih branitelja s transparentom – Sloboda za Purdu.

Odnosi RH i BiH na vrlo su visokoj razini jer je riječ o dvjema prijateljskim zemljama koje su sposobne otvorena pitanja rješavati međusobnim dogovorom, rekao je Josipović na konferenciji za novinare s predsjedateljem Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem.

Današnji sastanak ocijenio je nastavkom pozitivnih trendova i najavio intenziviranje napora za rješavanjem svih otvorenih pitanja, prije svega pitanja granice, međusobnih imovinskih odnosa, dvojnog državljanstva te sporazuma o slobodnom tranzitu (Luka Ploče i Neum).

Suglasivši se da je današnji sastanak potvrda dobrih odnosa dviju zemalja, predsjedatelj predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ocijenio je da je krajnje vrijeme da i izvršna tijela vlasti dviju zemalja pokažu na djelu kako je moguće rješavati otvorena pitanja, ponajprije pitanja imovine i granice.

Radmanović je na kraju ustvrdio kako sve zemlje regije trebaju zajednički surađivati u borbi protiv kriminala i korupcije, ocijenivši to, uz mir i stabilnost, ključnim pitanjem za cijelu regiju.

Predstavnik srpskog naroda u Predsjedništvu BiH Radmanović, odgovarajući na novinarska pitanja, rekao je da hrvatski narod u BiH nije potpuno ravnopravan s Bošnjacima i Srbima. Dodao je kako se to pitanje mora riješiti. Nije želio detaljno obrazlagati svoje stajalište, ali je kao elemente neravnopravnosti Hrvata spomenuo pitanje preglasavanja u institucijama BiH, pitanje jezika i nekih drugih stvari.

Josipović je također, u odgovoru na novinarsko pitanje, izjavio da je formiranje vlasti u BiH unutarnja stvar te zemlje te da su oba tamošnja HDZ-a bosansko-hercegovačke, a ne hrvatske stranke, dodavši tek da se Hrvatska zauzima za načelo jednakosti svih naroda.

Na pitanje da prokomentira zajedničku izjavu o BiH koju je iznio zajedno s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor, Josipović ju je ocijenio dobronamjernom jer polazi od suvereniteta BiH i ne miješa se u unutarnje stvari te zemlje.

Dvojica sugovornika novinarima su potvrdila da su tijekom razgovora spomenuta i pitanja hrvatskog branitelja Tihomira Purde i onečišćenosti zraka iz rafinerije u Bosanskom Brodu.

Radmanović je potvrdio kako u pitanju rafinerije postoje nedostaci u nekim zaštitnim mehanizmima koji moraju biti riješeni tijekom ove godine, u skladu s releventnim propisima i obećanju ruskih vlasnika rafinerije u Bosanskom Brodu. Najavio je kako će sutra mjerodavni ministri iz BiH i Republike Srpske posjetiti rafineriju.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je da dogovor o bosanskohercegovačkoj vladi očekuje već u veljači, iako je od izbora prošlo četiri mjeseca. Ne iznenađuje ga ovakvo stanje u BiH jer kaže da je sličnih situacija, koje su trajale mjesecima, već bilo. Nema stabilne BiH bez hrvatskih stranaka i u vlast će sigurno ući stranke za koje je narod masovno glasovao, rekao je.

Hrvati su prema ustavu ravnopravni, ali ih ima četiri puta manje nego Bošnjaka. Treći entitet je opasan jer bi mogao dovesti do novih sukoba u BiH. Treba ustrajati na institucionalnoj ravnopravnosti, tvrdi Izetbegović. [hrt]