Radmanović: Izetbegovićevo pismo je prijetnja ratom onima u BiH koji nisu Bošnjaci

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je da je pismo koje je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku “vrsta prijetnje onima u BiH koji nisu Bošnjaci, i to ratom”.

To je, ističe Radmanović, vrlo opasno za BiH i svi političari, a pogotovo članovi Predsjedništva BiH, moraju se suzdržavati od takvih poteza. “Priča o sto posto BiH podsjeća na ranije bošnjačke lidere i pokazuje da se politika iz bošnjačkog političkog vrha nije promijenila i da je ista već 20 godina”, izjavio je Radmanović za Glas Srpske.

Za neformiranje Vijeća ministara odgovoran je SDP BiH, koji je zadovoljan onim što je uradio u Federaciji BiH i ne želi da se formira Vijeće ministara ako ne bi bio potpuno pod njihovom kontrolom, rekao je Radmanović te dodao: “Njihova priča o fiktivnoj podjeli pet na prema pet u Vijeću ministara pokazuje da sam u pravu. Dok ne dođemo do toga da smo svi ravnopravni, BiH neće funkcionirati”, rekao je Radmanović.

Komentirajući izjavu američkog veleposlanika u BiH Patricka Moona da je Federacija BiH skup i nefunkcionalan entitet i da ga zbog toga treba reformirati, Radmanović je rekao kako on nije “razumio da je to zalaganje za podjelu FBiH na dva entiteta”. “Priča da u BiH ima 185 ministara je potpuno točna, ali pojedinci tek sada shvaćaju da je od tih 185, samo 16 u RS. Mislim da je ovo pitanje sazrelo kod svih koji razmišljaju o BiH”, dodao je Radmanović.

Govoreći o odnosnu prema ratnim zločinima, Radmanović je rekao da bošnjački političari žele sakrti istinu, napominjući da se “ona se ne može sakriti”. “Imamo potpuno neprirodnu situaciju da su većina Srba zločinci i da je ovdje kriv svako tko se i pozdravio s nekim od osumnjičenih za ratne zločine. Svi srpski vojni i politički dužnosnici su u Hagu, njima se sudi i kad su krivi i kad nisu. To je djelimično slučaj i sa Hrvatima”, ustvrdio je Radmanović.

“Istovremeno, nitko od Bošnjaka, naročito pripadnici njihovog vojnog i političkog vrha, ne odgovara kao da ništa nisu počinili”, rekao je te dodao: “Postoje svjedoci o zločinima koje su počinili neki zastupnici u Skupštini bošnjačkog Zeničko-dobojskog kantona, ali nitko o tome ništa ne govori. Objavljeni su dokumenti da direktor Obavještajno-sigurnosne agencije štiti čovjeka koji je osumnjičen za ratni zločin, ali niko ništa ne poduzima. Ako tome dodamo da u Sarajevu misle da uopšte ne treba suditi za zločine nad kolonom JNA u svibnju 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, onda je jasno da mi ne gradimo istu zemlju.”