Radmanović: Vlast bez dvaju HDZ-a je opasnost za BiH

Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, ocijenio je da formiranje vlasti u Federaciji BiH bez dva HDZ-a predstavlja opasnost ne samo za Federaciju, nego i za BiH. Navodeći da Srbe niko nije spominjao pri formiranju vlasti u FBiH, Radmanović je negirao pravo da SDP BiH, za koji je rekao da se sam proglasio multietničkom strankom, imenuje na vodeće funkcije predstavnike iz svih naroda.

“Multietničnost je zastupljenost legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda”, istakao je Radmanović podsjetivši da SNSD, kao političku stranku koja ima zastupnike i u Federaciji, nitko ništa nije pitao o formiranju vlasti u ovom entitetu. Radmanović je pri tome SDP označio odgovornim za proces formiranja vlasti u FBiH.

“Ako SDP kao politička stranka koja je dobila najviše bošnjačkih glasova ne shvati da je potrebno provoditi Daytonski mirovni sporazum i ne shvati da je ključna riječ u BiH ravnopravnost, onda ćemo još dugo imati problem”, istakao je Radmanović.

Za platformu četiri stranke iz FBiH Radmanović je rekao da je antidaytonska i da predstavlja pokušaj mijenjanja Ustava BiH. “Tako se ne može ići u stabilno društvo koje će praviti reforme i koje će ići prema EU”, poručio je Radmanović.