Radojičić: Proces konstituiranja vlasti u Federaciji nije završen

Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS-a i potpredsjednik SNSD-a, smatra da u Federaciji BiH proces formiranja vlasti nije završen. “Ono što je sada na sceni u Federaciji BiH je jedna legalno vrlo neizvjesna situacija. Iz našeg kuta gledano, izgleda da je u postupku prekršeno više akata, od Ustava Federacije do Izbornog zakona BiH, i očito je da će institucije, koje su zato nadležne, trebati procjenjivati legalnost cijelog postupka”, izjavio je Radojičić u intervjuu “Oslobođenju”.

Komentirajući najave “koje se daju primijetiti”, Radojičić je rekao da bi vlada FBiH, ako bude priznata, mogla imati efektivnu kontrolu samo nad jednim dijelom teritorija. Iz kuta SNSD-a to potpuno blokira pregovore na razini BiH, jer prvo treba završiti proces konstituisanja vlasti u Federaciji, razriješiti pitanja legitimnosti, da bi se iz toga mogla izvoditi bilo kakva konstrukcija vlasti na razini BiH, izjavio je Radojičić te dodao: ” Iz RS-a promatramo kako se to događa, čekamo stavove institucija koje su za to nadležne. Naša je procjena da postupak koji je doveo do konstituiranja Doma naroda nije legalan.”

A što se tiče institucija čiji se pravorijek očekuje, Radojčić se pita zašto se pozornost koncentrira samo na Ustavni sud te ističe da je “došlo do jednog zabrinjavajućeg ignoriranja stava Središnjeg izbornog povjerenstva, koje je zaduženo za provođenje izbora na svim razinama”.

“I Narodna skupština RS-a je, da podsjetim, sav ovaj proces izbora Vijeća naroda vodila usporeno, jer smo svu dokumentaciju slali CIK-u, pa čekali okončanje žalbenog postupka i poštovali smo procedure. Sada je drugi entitet sve to bacio pod noge, rekao to ništa ne važi i srušio Izborni zakon. Ako jedan entitet može kazati da SIP ne važi, onda to može drugi, i onda dolazite do situacije u kojoj više ništa ne važi. Dakle, netko tko misli da je u Federaciji riješio problem, ustvari je napravio generalno samo još veći problem”, ustvrdio je Radojčić u intervjuu “Oslobođenju”.