Rasema Handalović: Na Bojadžićevu zapovjed u Trusini sam pucala u zarobljene Hrvatske

Rasema Handanović, bivša pripadnica odreda “Zulfikar”, izjavila je da je u Trusini 16. travnja 1993. pucala u nekoliko postrojenih muškaraca hrvatske nacionalnosti zajedno s drugim vojnicima iz ove jedinice.

Odgovarajući na pitanja obrane optuženog Mensura Memića u nastavku suđenja petorici optuženih za zločin u Trusini, u predmetu “Memić i ostali”, Handanović je kazala da je strijeljanje izvršeno po naređenju optuženog Nihada Bojadžića, bivšeg zamjenika odreda “Zulfikar”.

Svjedokinja je rekla da je čula razgovor preko motorole kada je optuženi Nedžad Hodžić pozvao Bojadžića i pitao šta da radi sa zarobljenicima, a odgovor je bio da se pobiju. “Između pet do sedam muškaraca bilo je postrojeno ispred zida. Neki su bili u uniformama, a neki u kombinaciji civilne odjeće i uniforme. Nedžad je rekao: ‘Streljački vod”‘ U tom trenutku jedan od momaka počeo je da bježi. Nedžad je potom rekao: ‘Pucaj’. Jedni su pucali u momka, a drugi u postrojene kod jedne kuće”, prisjetila se Handanović.

Navela je da je ispred zarobljenika, osim nje, bilo nekoliko vojnika iz lokalne jedinice Armije BiH (ABiH), te suborci iz odreda – Hodžić, Memić, Edin Džeko, te izvjesni Pilet i Eniz Popara. Po njenom iskazu, “svi su pucali”.

Svjedokinja je kazala da misli da je malo ispred nje s lijeve strane bio Memić i da je pucao u zarobljenika koji je pokušao pobjeći. “Ja sam pucala u svim pravcima”, rekla je Handanović, koja je s Tužiteljstvom BiH sklopila sporazum o priznanju krivice. Kazala je da su u blizini bile zarobljene žene i djeca, koje je čuvao optuženi Dževad Salčin, ali da oni čin ubojstava nisu mogli vidjeti.

Prije ispitivanja svjedokinje Handanović, obrane optuženih Bojadžića i Ališpage završile su saslušanje zaštićenog svjedoka X, koje je počelo 2. travnja ove godine. Edina Rešidović je svjedoku predočavala razlike u iskazima u istrazi i tijekom svjedočenja.

U izjavi iz istrage vođene 2008., kako je pročitala braniteljica, svjedok X je naveo da je pred akciju na Trusinu Ališpago ostao na Igmanu, gdje je bila baza odreda, a za Bojadžića nije siguran, dok je na suđenju kazao da je Bojadžić suborce u školi u Parsovićima kod Trusine sačekao i rasporedio.

“Moja sjećanja su bolja sada nego 2008. godine”, odgovorio je svjedok. Zaštićeni svjedok X je rekao da ga je optuženi Ališpago pitao o ubojstvima i pljačkanju u Trusini, ali da ništa nije smio reći. “Počeli su se formirati klanovi u odredu, a bila su i sumnjiva ubojstva. Znate da sam se pravio lud, da sam se bojao za život”, odgovorio je svjedok Ališpagi.

Govoreći o pljačkanju stanovništva u Trusini, zaštićeni svjedok je rekao da su svi u tome sudjelovali, nakon čega je burno reagirao optuženi Salčin, koji je zbog vrijeđanja svjedoka izbačen iz sudnice.

“Nisam vidio da je Salčin nešto uzeo, što ne znači da nije”, rekao je svjedok nakon izbacivanja optuženog. Svjedočenje Raseme Handanović počelo je 30. ožujka, a bit će nastavljeno u petak, 20. travnja, prenosi BIRN – Justice Report.