Razbuktava se rat u Iraku, Al-Kaida zauzela grad Faludžu

Iračka vlada izgubila je kontrolu nad Faludžom koji je trenutno u rukama boraca povezanih s Al Kaidom, potvrdio je u subotu visoki dužnosnik sigurnosti provincije Al Anbar.

irak-rat
“Faludža je pod kontrolom boraca Islamske države u Iraku i na Levantu (ISIL)”, kazao je istu dužnosnik, podsjećajući da je ISIL blizak Al Kaidi. Dodao je, međutim, da su područja oko Faludže, 60 kilometara zapadno od Bagdada, i dalje u rukama lokalne policije.
Dan ranije je najmanje 32 civila i 71 borac Al Kaide ubijen u novim sukobima te ekstremističke mreže i lokalnih plemena udruženih sa sigurnosnim snagama u pokrajini Al Anbaru, uporištu sunita koji su neprijateljski raspoloženi prema šijitskom premijeru Nuriju al-Malikiju.
Borci Islamske države u Iraku i na Levantu su već u četvrtak kontrolirali više sektora u Ramadiju (100 km zapadno od Bagdada) i u Faludži, koje su ekstremistički borci proglasili “islamskom državom”.
Sukobi su izbili u ponedjeljak u Ramadiju, nakon zatvaranja logora protuvladinih prosvjednika koji je vlada nazvala “uporištem Al Kaide”. Nasilje se zatim proširilo na obližnji grad Faludžu. Pokrajina Al Anbar je već više od godinu dana središte pobune protiv premijera Malikija kojeg optužuju da je prigrabio vlast i da marginalizira sunite. Faludža i Ramadi bili su središta pobune nakon američke invazije na Irak 2003.
Dvije godine nakon povlačenja posljednjih američkih vojnika u prosincu 2011., Irak teško svladava pobunu koja je dobila zamah nakon izbijanja sukoba u susjednoj Siriji i zbog nezadovoljstva sunitske manjine. Zatvaranje logora u Ramadiju potaknulo je sunitska plemena da ustanu protiv vlade a ISIL je “iskoristio taj val sunitskog nezadovoljstva”, rekao je analitičar Charles Lister iz instituta Brookings Doha za socioekonomska i geopolitička pitanja.