Resi Cerić izdao fetvu protiv reisa Zilkića!

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafa ef. Cerić donio je danas, pretposljednjeg dana na čelu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, fetvu protiv reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije Adema ef. Zilkića, javlja agencija Anadolija.

Reis Cerić je pojasnio da fetvu donosi slijedeći kuranske upute da je razbijanje Islamske zajednice “isto kao i podizanje džamije koja nanosi štetu muslimanima, koja snaži njihove protivnike, koja izaziva razdor među vjernicima i koja se stavlja u službu onih koji su od ranije poznati da ne žele dobro Islamskoj zajednici”.

Dodao je kako “nakon genocida nitko nema pravo slabiti i razbijati duhovno, nacionalno, kulturno i političko jedinstvo Bošnjaka”.

“Ujeren sam da rad i djelovanje Adema Zilkića spada u kuransku kategoriju mesdžid-i dirara, čime se nanosi šteta vjernicima i snaže protivnici”, istaknuo je reis Cerić.

Vjernicima, prema fetvi, nije džaiz (op.a. dozvoljeno) Zilkića slušati, slijediti ili klanjati džumu-namaz za njim.

Prema Fetvi, Zilkić se lažno predstavlja i tako nanosi veliku štetu i sramotu ne samo muslimanima u Srbiji i Sandžaku, već i na cijelom Balkanu.

“Zbog toga tražim od Adema Zilkića da odmah i bezuvjetno prestane sa lažnim predstavljanjem. Također, zahtijevam od Adema Zilkića da se ispriča muslimanima za nanešeni im duševni bol. Ova fetva treba biti poruka i pouka da više nikad i nikome ne padne na pamet da radi sitnog osobnog interesa prodaje čast naše vjere i odriče se prava naše slobode u korist onih koji tu našu čast i to naše pravo žele zgaziti”, zaključio je reis Cerić. [Anadolija]